Националният оперативен щаб иска затягане на контрола след ръст от 30% на заразените за ден

По думите на генерал-майор Венцислав Мутафчийски е изключително важно здравната ни система да може да поеме нуждаещите се

20:25 | 14 март 2020
Обновен: 20:25 | 14 март 2020
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Националният оперативен щаб предлага затягане на контрола след 30% ръст на заразените у нас само за един ден. Това стана ясно от извънреден брифинг на председателят на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

По неговите думи на централни места в София животът е изглеждал през деня сякаш продължава без да се спазват съществени ограничения, но той подчерта, че хората не трябва да бъдат лекомислени. 

За последното денонощие са изследвани над 200 проби у нас. 

„Трябва да бъдем отговорни към нас, нашите близки и особено към по-възрастните. Намираме се във времена на изпитание“, заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Председателят на оперативния щаб подчерта, че ще предложи на Министерски съвет да бъдат предложени възможно най-твърдите мерки. Той поясни, че, разбира се, не трябва да се посяга към това, без което не можем – хранителните магазини и аптеките. Освен тях предложението е да продължат да работят и бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции.

"Изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките. Измести се фокусът на вниманието към теми като дали ще работят фризьорските салони и магазините за пирони. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои".

„Здравната ни система трябва да може да поеме нуждаещите се, за да не се налага да избираме кой да живее и кой не“, каза още Мутафчийски. Той допълни, че трябва да се намали яростта на това, което идва към нас, да се снижи кривата, за да може и здравната ни система да оцелее.