Коронавирусът стигна до Африка

Бързото разпространение на вируса може да се окаже голямо предизвикателство за здравната система в региона

16:09 | 14 март 2020
Снимка: George Osodi/Bloomberg
Снимка: George Osodi/Bloomberg

Африканските държави от Руанда до Мавритания съобщават за първите си случаи на коронавирус, което показва, че разпространението на пандемията се ускорява във втория по население континент, съобщава Bloomberg.

Към днешна дата от повече от 140 000 случая в световен мащаб в Африка са потвърдени само няколко десетки, като много от новозаразените са хора, наскоро пристигнали от Европа, епицентърът на огнището извън Китай.

Мавритания съобщи за първия си случай на Covid-19 в петък, като става въпрос за човек, върнал се от Европа на 9 март. В южната част на континента Намибия съобщава за двойка, посетила Испания, дала положителен резултат на пробата за коронавирус. В Централна Африка здравното министерство на Руанда потвърди за първите заразени в страната.

Есватини, която споделя граници с Южна Африка и Мозамбик, също съобщи за първи регистриран случай на вируса.

Властите са обезпокоени, че бързото разпространение на вируса може да се окаже голямо предизвикателство за здравната система в региона. Африка представлява 16% от световното население, но само 1% от разходите за здравеопазване. Страните в региона разполагат с малко средства за вентилатори и друго оборудване за поддържане на живота, необходимо за тежките случаи на Covid-19, а всяка продължителна битка срещу коронавируса би отдалечила ресурси, насочени иначе към борбата с маларията и ХИВ, които убиват стотици хиляди всяка година.

В същото време Камерун обяви трети заразен с Covid-19. Последният случай е на гражданин, живеещ в Италия, пътувал през Париж и пристигнал в страната на 7 март.