Все повече европейски граници се затварят в опит за ограничаване на заразата

Австрия заделя 4 млрд. евро за подпомагане на икономиката

14:39 | 14 март 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Все повече европейски граници продължават да се затварят в отговор на влошаващата се ситуация около разпространението на коронавируса, след като Русия затвори две сухопътни граници, а Швейцария забрани влизането на италианци, съобщава Bloomberg.

Руският министър-председател Михаил Мишустин подписа заповед в събота за затваряне на сухопътните граници с Полша и Норвегия за повечето чуждестранни граждани от 15 март. Швейцария заяви, че няма да допуска пътуващи от Италия, считана за „високорискова страна“. Няколко държави също въведоха гранични проверки и забраниха круизните кораби на своите пристанища.

Правителствата по целия свят ограничават движението на гражданите в опит да забавят разпространението на коронавируса, който вече е заразил около 140 000 души.

Германският канцлер Ангела Меркел дори призова всички германци да избягват ненужни социални събития, дори в рамките на собствените си семейства.

Испания обяви извънредно положение, като съобщи в събота, че случаите на заразени са скочили с повече от една трета до 5 753.

Гърция спря всички полети до и от Италия, втората най-засегната страна след Китай. Грузия затвори границата си с Армения и Азербайджан. Португалия и Черно гора заявиха, че няма да допускат круизните кораби. Френското пристанище на Ница в Средиземноморието също забрани пътнически кораби, сочи информация на Agence France Presse.

Междувременно Австрия обяви, че ще задели спешно 4 млрд. евро, за да подпомогне икономиката си в създалата се ситуация. Съседна Германия в петък заяви, че ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че компаниите няма да фалират в резултат на здравната криза.

В Азия, откъдето тръгна вируса, също са въведени някои радикални мерки за пътуващите от Европа. Виетнам преустанови издаването на туристически визи за пътници, които са били във Великобритания, Ирландия или в страните от Шенгенското пространство 14 дни преди планираното им пристигане.

Ограничаващи мерки по границите да въведени и от страна на Дания, Полша и Кипър.