Кирил Ананиев: При струпване на много хора ще бъдат затваряни магазини*

Държавата излезе с още мерки за избягване събирането на много хора на едно място

15:14 | 14 март 2020
Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News.
Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News.

При струпване на много хора ще бъдат затваряни магазини. Това заяви здравния министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Също с цел избягване струпването на хора се удължава срока за получаване на скъпоструващи лекарства с 12 месеца, а ако ТЕЛК решенията изтичат, то те ще бъдат удължени до края на май.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че се удължава валидността на изтичащите лични карти и шофьорски книжки с шест месеца. Смяната на регистрационните талони на автомобили с газови уредби се удължава до края на май.

На телефон за спешни повиквания 112 ще се дават отговори за обхвата на заповедта на здравния министър, с която бяха въведени редица ограничения в страната.

"Четирима души от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос да се отговари на хората", заяви премиерът Бойко Борисов.

Междувременно стана ясно, че Законите за изменение и допълнение на Закона за здравето и за изменение на Наказателния кодекс, приети от Народното събрание на 13 март 2020 г., са обнародвани днес в извънреден брой на Държавен вестник. Текстовете са достъпни на сайта на Държавен вестник.

Министър-председателят обърна внимание на функционирането на големите вериги за строителни материали и техника. Борисов посочи, че са дадени указания на РЗИ и на МВР да бъдат затваряни веднага търговските обекти, ако на касите им или другаде в тях е позволено струпване на хора. От друга страна кухнята на ресторантите може да продължи да работи, ако храната ще се носи по домовете. Веригите за бързо хранене също могат да работят, но не в ресторантската си част, а само за доставка на храна до вкъщи.

Премиерът Бойко Борисов специално обърна внимание на рисковете от злоупотреби и готовността на държавата да предприеме мерки срещу тях. „Разчитам на добросъвестност, но ще се следи стриктно за спекула“, категоричен беше министър-председателят. Борисов добави, че първостепенна задача на МВР остава противодействието на телефонните измами.

Премиерът Борисов призова гражданите към самодисциплина и спокойствие. „Колкото повече намалим движението, толкова повече бихме избегнали риска от разпространение на заразата“ отбеляза министър-председателят. Борисов акцентира, че в момента се подготвят допълнително предложения в подкрепа на лекарите, сестрите и санитарите, които са на първа линия.

След срещата при премиера Борисов пред медиите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че търговската дейност продължава да се извършва в нашата страна по досега установения ред, с изключение само на тези, които са посочени в заповедта – увеселителните и игралните зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и големи търговски центрове от типа на моловете, като в тях остават да функционират по нормалния си ред застрахователните и банковите гишета, аптеките, дрогериите и хранителните вериги. Доставки на адрес могат да се правят при строго спазване на санитарно-хигиенните условия. Местата, за които посещенията не се преустановяват, също трябва да спазват строго санитарно-хигиенните условия, а също така трябва да създадат такава организация, че да няма струпване на хора. Не затваряме хотелите, нито курортите, въвеждаме ред да няма струпване на хора, собственикът може да организира кетъринг по стаите, поясни министър Ананиев. Той подчерта отговорността, която имат тези, които осъществяват търговска дейност.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също предупреди, че е възможно от ситуацията с коронавируса да се опитат да се възползват телефонни измамници. Моите препоръки са хората да вярват на органите на МВР и когато искат информация, да ползват телефон 112, добави министър Маринов. Той напомни, че от днес за неспазване на наложена от здравните органи карантина се носи наказателна отговорност.

Припомняме пълния текст на заповедта на здравния министър от петък:

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

 2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

3. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

8. Отменят се т. I, т. 5-11 и т. II от Заповед № РД-01-122 от 11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

*Информацията е актуализира към 4:41 часа