Правителството отмени незаконното решение за изграждане на втори лифт в Банско

ВАС е категоричен, че не са спазени изискванията на директивата за екологичните оценки

14:45 | 23 януари 2019
Снимка: Архив БТА
Снимка: Архив БТА

Правителството отмени своето незаконно решение да действа спешно, ако е налице инвестиционно намерение за построяване на втора кабинкова линия в ски зоната на Банско, съобщава Investor.bg.

Решението беше взето на 29 декември 2017 г. на последното заседание на Министерския съвет за годината. То  предвиждаше предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателствозаради инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона – Банско.

Тогава министрите промениха плана за управление на Националния парк "Пирин" и възложиха на екоминистъра при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско да се предприемат спешно мерки по екологичното законодателство, така че той да бъде изграден във възможно най-кратък срок. Планът беше променен без задължителната екологична оценка, както изискват европейските директиви.


Investor.bg припомня, че преди седмица Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Делото беше образувано по жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право. Съдът се позовава на Закона за защитените територии (ЗЗТ), като посочи, че се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Петчленният състав смята, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки.

От ВАС са категорични, че решението на кабинета от 29 декември 2017 година за промени в Плана за управление на НП "Пирин" попада в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗР), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Поради това трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост.

Магистратите смятат, че преди решението на правителството, министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.
Припомняме, че такава оценка не беше извършена.

ВАС цитира и решения на Съда на Европейския съюз по дела С-160 от 2107 г. и С-290 от 2015 г., според които екооценката е задължителна. Не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 за екологичните оценки.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.