ВАС отмени промените, позволяващи изграждането на втори лифт в Банско

Според съдебния състав не са спазени изискванията на директивата за екологичните оценки

15:54 | 16 януари 2019
Снимка: Емил Милчев
Снимка: Емил Милчев

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк "Пирин", съобщава сайтът Investor.bg.

Делото бе образувано по жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право.

Според съда, който се позовава на Закона за защитените територии (ЗЗТ), се допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Петчленният състав смята, че не са спазени и изискванията на директивата за екологичните оценки.

Според съда решението на кабинета от 29 декември 2017 година за промени в Плана за управление на НП "Пирин" попада в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗР), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Поради това трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост. 

Повече по темата вижте на Investor.bg.