Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Маркшайдери в мините - от балони с хелий до лазери и автономни дронове

инж. д-р Сергей Михалев, главен инженер „Технически служби“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Футуризъм, 23.11.2023 г.

21:35 | 23 ноември 2023
Обновен: 19:01 | 24 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Думата маркшайдер идва от немски език и буквално означава определяне на граници. Тези специалисти определят границите на минните изработки и рудниците и накъде да се развива дейността и отчитат направлението и обема на минните работи, както и количествата добити полезни изкопаеми. До преди 50 години те са използвали инструменти като компас и балони с хелий, за да направляват минните дейности и измерват подземните галерии, а днес разполагат с лазерни уреди и автономни дронове. Това каза инж. д-р Сергей Михалев, главен инженер „Технически служби“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Маркшайдерите са очите на миньора – те използват специфични уреди и инструменти, като през 50-те и 60те години са използвали компаси и на база на магнитния север са давали посока на мините и са ориентирали всички в рудника. През 70-те и 80-те години в работата започват да се използват и т.нар. теодолити, те са оптични инструменти и идват от геодезията, каза инж. Михалев.

Има много прилики между маркшайдерите и геодезистите – те използват еднакви инструменти и прибори, но маркшайдерите вършат работата на геодезистите при добива на подземни богатства.

С навлизането на лазерните уреди, маркшайдерите започват да използват уреди наречени тотални станции -те могат дистанционно да измерват разстояния, ъгли и направления на отдалечени обекти. Днес маркшайдерите използват дигитални тотални станции, сканиращи автономни дронове и други.

За 50 години професията е преминала от компас до автономно оборудване.

Инженер Михалев е част от екипа, който разработва първия автономен дрон за обследване на подземни пространства в сътрудничество с американската Exim Technologies. Той има много предимства за миньорите, разказа той.

Този дрон позволява на маркшайдера да бъде на 30-40 метра от този обект. Той задава направление на дрона, който влиза в обекта, сканира го, връща и каца до оператора. Това става за 2-3 минути и той събира около 20 милиона точки които описват максимално детайлно заснемания обект. Съответно качеството на модела е с много висока достоверност.

Относно автоматизацията, той казва, че тя помага във всяка една област, но не трябва да бъркаме изкуствения интелект с обучението на машините.

Когато говорим за изкуствен интелект, това значи неживо същество да вземе конкретното решение, а е много трудно в изменчивата среда в мината друг, освен добре квалифициран маркшайдер, геолог или минен инженер, да вземе такова решение.

Какви други технологии се използват в подземните рудници? Как се е променило образованието в специалностите свързани с минното дело за последните 20 години и какви други функции може да изпълнява автономният дрон? 

Гледайте целия разговор във видеото.

В предаването вижте още: изкуствен интелект позволява бързо производство на слънчеви панели от перовскит, който е по-ефикасен и рентабилен от традиционно използвания полисилиций, бразилска оса създава отрова, която убива поразява единствено раковите и заобикаля здравите клетки, експериментален безжичен пейсмейкър, представен на научните сесии на Американската асоциация по сърдечни заболявания през 2023 г., използва механичната енергия от биенето на сърцето, за да зарежда частично батерията си, учени са създали квантов газ от два различни атома на Международната космическа станция.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.