Голямата картина – какво освен петрола и златото правят Судан важен

Седмичен подкаст с Ивайло Лаков, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria

09:30 | 22 април 2023
Обновен: 10:08 | 24 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Искате ли да разберете каква е голямата картина днес? Защо всяко едно политическо и икономическо решение има значение, независимо къде и кога е взето? Ефектът на пеперудата - или защо фалитът на регионална банка в САЩ оказва влияние върху личния живот на европейците?

“Голямата картина“ е новият подкаст на Bloomberg TV Bulgaria. Ще чуете дискусии по водещите геополитически и икономически събития. Журналистите Ивайло Лаков и Роселина Петкова правят преглед на водещите и истински важните събития от цял свят и проследяват тяхното отражение върху живота на всеки един от нас.

Судан е изключително бедна държава в Арабската част на Африка с население от 44,9 млн. души към 2021 година и исторически е била под съвместен британски и египетски контрол до 1956 година, когато получава своята независимост. Оттогава тя почти непрестанно се намира в състояние на гражданска война, включително и 30-годишен период на диктатура. В последните седмици страната влезе в международния новинарски поток с размириците в региона Дарфур, който се намира в западната част на страната.

През 2019 година диктаторът Омар Хасан Ахмад ал-Башир е свален от власт, но сега вместо обещаното демократично управление в страната, там се води гражданска война между двама генерали, които спорят за властта. 

Защо ситуацията там трябва да ни интересува? Каква е българската следа в Судан и кое освен природните ресурси я прави значима тема в международния новинарски поток?

Слушайте целия разговор в аудио файла. 

Всички епизоди от подкаста може да чуете тук