Десетки жертви на нова вълна насилие в Судан

Ейдриън Уонг, Bloomberg Хонгонг

09:30 | 17 април 2023
Обновен: 13:19 | 17 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Опасенията за пълнокръвна гражданска война растат в Судан, откъдето където новините съобщават за продължаващи трети пореден ден сблъсъци между армията и полувоенни групировки. Подобни инциденти имаше и в събота. Почти 100 души се съобщава, че са били убити по време на тези боеве.

Геополитическите предизвикателства, поставени от Китай са във фокуса на вниманието на външните министри на Г-7 в Япония. Висш представител на Държавния департамент каза за Bloomberg, че напреженията с Пекин са високо напред в дневния ред. Японският премиер Фумио Кишида поднови през уикенда предизборната си кампания след като на митинг в централната част на страната по него бе хвърлена малка бомба. Кишида бе евакуиран невредим.

Френският президент Еманюел Макрон задейства противоречивата си пенсионна реформа след като преодоля конституционно препятствие. Законът влиза в сила след като Конституционният съвет на Франция одобри основни елементи от него в петък, въпреки седмиците на протести в страната. Законът, с който се увеличава минималната възраст за пенсиониране с 2г до 64 влиза в сила от септември.