В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Злато, петрол и храни: военният елит в Судан ще се бори до последно за привилегиите си

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, "В развитие", 19.04.2023 г.

16:09 | 19 април 2023
Автор: Даниел Николов

Судан се радваше на сравнителна стабилност и балансирано развитие въпреки дългогодишната военна диктатура на Омар ал Башир до гражданската война и откъсването на Южен Судан като отделна република през 2011 г. Срещу управлението на ал Башир се създадоха редица паравоенни и цивилни организации и през 2019 г. той бе свален от двамата сега воюващи помежду си генерали Мохамед Хамдан Дагало и Абдел Фатах ал Бурхан. Двамата обещаха избори след свалянето на ал Башар, но в момента се борят да запазят придобитите си привилегии. Ако се избегне намесата на регионалните сили или преливане на чужди интереси около войната в Украйна, има шанс конфликтът да не се разпространи и да се избегне нова гражданска война. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Този конфликт е важен да го разбираме в Европа, защото може да се превърне в следващата Либия... Там не става дума как страната да се управлява по-добре или да стане по-демократична, как да се разпределят ресурсите или да се намали неравенството, а става дума за военен елит, който ще се бори до последно, за да запази привилегиите си."

Конфликтът в Судан има дълга предистория още от времето на усилията за независимост от Османската империя на новосформирания британско-египетски елит и опълчението през годините срещу британската колонизация и египетското влияние, каза Дечева.

Залозите също са големи в най-голямата страна в Африка с възможности за различни вълнения от размирния Дарфур по границата с Чад и Либия до Южен Курдуфан и залежите от петрол там. Судан има собствено военно производство, което дава на африканските държави независим изтоник на оръжие от големите производители; страната има залежи и производство на злато, а с 45% от общата обработваема земя на арабските страни може да доставя храна на целия арабски свят, напомни Дечева. Много малка част от земята се използва не само заради лошо управление, но и заради намесата на външни институции и обвързващи правила по кредити. Судан има една от най-големите фармацевтични индустрии в източна Африка и е голям износител на медицинско оборудване, но в момента затваря болниците в столицата, защото заради боевете не може да се стигне до тях.  

Судан подписа договор с Русия за военната индустрия и обучение на армията, Китай изнася редките метали, добивани в страната, Великобритания се интересува от петрола, а Франция има интереси в Дарфур и Чад, напомни Дечева.

"Конфликтът все още е капсулиран в зони, всяка една от които е свързана с различна паравоенна група."

Неразпространението на конфликта може да се случи чрез съгласието между регионалните сили, които държат Африка да не заема страна в конфликта в Украйна, за да не се създават вътрешни между страните конфликти и да се запази автономия, каза Дечева.

"Ако това се случи, което не виждам да е възможно лесно, има добри перспективи."

Повече за големите различия в живота в големите градове и селските райони на Судан може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.