Либийска милиция и египетската армия се намесиха в битката за Судан

Участието на регионални сили повишава риска боевете между враждуващи судански генерали да се разширят и да възпрепятстват усилията за прекратяване на огъня

19:50 | 20 април 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Влиятелен лидер на либийската милиция и египетската армия са изпратили военна подкрепа на съперничещите си генерали, борещи се за контрол над съседен Судан, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, илюстрация на това как битката заплашва да привлече регионалните сили.

Халифа Хафтар, командирът на фракция, която контролира източна Либия, е изпратил поне един самолет, за да превози военни доставки до паравоенната група RSF в Судан, казват източниците. Междувременно Египет изпрати бойни самолети и пилоти в подкрепа на суданската армия, добавиха те.

Участието на външни сили повишава риска от опасна ескалация на боевете, която може да разшири конфликта и да подкопае усилията на САЩ, ООН и други да посредничат за прекратяване на огъня. САЩ призовават всички участници да се откажат от насилието и да се върнат към преговорите, според говорител на Държавния департамент, който каза, че Вашингтон се консултира много тясно с регионалните и други партньори относно ситуацията в Судан.

Държавният департамент се готви да наложи санкции на членовете на двата лагера като възпираща мярка, казаха в сряда хора, запознати с въпроса.

Стратегическата позиция на Судан на Червено море, достъпът му до река Нил и огромните златни резерви отдавна са желани от външни сили. Откакто свалиха дългогодишния диктатор на Судан, Омар ал-Башир, през 2019 г., двамата воюващи генерали са използвали тези активи, за да изградят съюзи с регионални и глобални сили, които имат интерес от изхода на тяхната битка за военно и политическо надмощие.

В сряда суданската армия, водена от генерал-лейтенант Абдел Фатах ал-Бурхан, де факто лидерът на страната, продължи да нанася удари по позициите на RSF, спонсорирана от държавата милиция, водена от генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Дагало. Въздушните удари, заедно с интензивните улични битки между двете враждуващи фракции, хвърлиха столицата на Судан Хартум, метрополис на река Нил, в хаос.

Световната здравна организация съобщи, че най-малко 296 души са били убити и повече от 3000 са ранени от началото на боевете в събота. Милиони остават в капан в домовете си с намаляващи запаси от вода и храна, а болниците не могат да лекуват ранените.

С нарастването на международния натиск през последните месеци Бурхан и Дагало да предадат властта на цивилно правителство, двамата генерали се бориха за интегрирането на RSF в редовните военни и за собствеността върху части от икономиката на Судан, контролирани от двете фракции. Сега те са вкарани в смъртоносна битка за политическо и военно надмощие над страната с повече от 45 милиона души.

Хафтар, който е подкрепен от Русия и Обединените арабски емирства, изпрати най-малко една пратка боеприпаси в понеделник от Либия до Судан, за да попълни запасите за генерал Дагало, казаха хора, запознати с въпроса. Суданската армия каза в понеделник, че генерал Дагало мобилизира големи сили в северна въздушна база, "за да осигури кацането на самолет за военна помощ от регионални страни".

Дагало и Хафтар са се притичвали взаимно на помощ и преди. Суданският командир изпрати бойци да помогнат на лидера на либийската милиция, когато Хафтар предприе неуспешен опит да превземе столицата на Либия Триполи от международно признатото правителство през 2019 г.

И двамата мъже се съюзиха с ОАЕ, които помогнаха на Хафтар военно да се бори с политически съперници и наеха хората на генерал Дагало да се бият в Йемен. Двамата са работили и с подкрепянaта от Кремъл частна военна група "Вагнер". Хафтар приема паравоенните формирования в своите бази в Либия, а генерал Дагало е сключил доходоносни партньорства за добив на злато с групата, която се оглавява от Евгений Пригожин, руски бизнесмен и близък сътрудник на президента Владимир Путин.

Няма незабавни индикации, че участието на Хафтар в Судан е подкрепено от Русия или ОАЕ.

Египет, който официално призова за прекратяване на боевете, изпрати реактивни изтребители точно преди началото на боевете и допълнителни пилоти скоро след това, за да подкрепят генерал Бурхан, казаха източниците на WSJ. Представител на суданската армия заяви, че един египетски изтребител е унищожил склад за боеприпаси, контролиран от генерал Дагало в понеделник следобед.

„Ако сте съсед, наблюдаващ насилието, и имате рискa военачалник да поеме управлението, има смисъл от египетска гледна точка да се намесите“, каза Камерън Хъдсън, бивш началник на кабинета на специалния пратеник на САЩ за Судан, който сега е старши сътрудник във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

През уикенда хората на генерал Дагало задържаха египетски войници, които бяха разположени в суданска база, подозирайки, че могат да се намесят, за да подкрепят генерал Бурхан. По-късно те ги прехвърлиха в Хартум, където суданските военновъздушни сили нанасяха удари по позиции на RSF, казаха тези хора. Те отбелязаха, че сред задържаните египетски войници има офицери от военното разузнаване. Египетски самолети, които вече са били в съоръжението и са били силно повредени, също са били конфискувани.

Кайро отдавна подкрепя генерал Бурхан, ключов съюзник на Египет в спора му с Етиопия, която разширява огромен язовир, който според правителството на Сиси заплашва да намали водите, които се вливат в Нил.

Превратът, воден от генерал Бурхан, който спря демократичния преход на Судан през октомври 2021 г., беше одобрен от египетския президент Абдел Фатах Ал Сиси, съобщи по-рано WSJ.