Франция може най-лесно да постигне въглеродна неутралност с 14 нови реактора

Според доклад на компанията, която оперира електрическата мрежа в страната, това ще е най-евтиният вариант

12:22 | 26 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

Франция трябва да построи 14 нови ядрени реактора, както и да продължи да инвестира във възобновяеми източници до 2050 г., за да постигне въглеродно-неутралните си цели, с най-малко ресурси. Това се казва в доклад на мрежовия оператор на страната, цитиран от Bloomberg. 

Според доклада предстои търсенето на електроенергия да се повиши с 35%, тъй като компаниите и държавите започнат по-активно да работят в посока на намаляването на въглеродните емисии в транспорта и производството.  

„Икономическата оценка на производствените разходи, гъвкавостта и изискванията за мрежата прави сценария с нова ядрена енергия по-евтин до 2050 и 2060 г.“, казва Ксавие Пиехачик, председател на френския мрежов оператор Reseau de Transport d'Electricite (RTE) при представянето на доклада в понеделник .


Докладът изследва шест основни сценария, включително с изцяло възобновяема енергийна система до 2050 г. Най-евтиният от тях предвижда инвестирането на 59 млрд. евро годишно, с 10 млрд. повече спрямо настоящия размер на инвестициите до 2060 г. Като част от този сценарий се предвижда изграждането на 14 големи ядрени реактора, както и серия от по-малки, между 2035 и 2050 г. 

Икономическото предимство от добавянето на нови ядрени централи се основава на предположението, че те ще се възползват от условия за финансиране, подобни на възобновяемите енергийни източници, а стрес тестовете показват, че тази полза ще се запази в почти всички сценарии, добавя Пиехачик.
Този сценарии може да накара Еманюел Макрон да обещае, че Франция ще развива все повече производството на електроенергия от ядрени централи, преди президентските избори в страната през април следващата година. 

Въпросителните за мрежата на страната остават, тъй като правителството иска Electricite de France SA (Френската електрическа компания) да затвори дузина от старите си ядрени реактори до 2035 г. Настоящият ядрен капацитет на контролираната от държавата компания е 61 гигавата, което генерира 67% от електрическото производство на страната миналата година.

Ядрената енергия ще падне до 36% от електроенергийния микс на Франция, ако страната построи само 14 нови големи реактора, без да удължава живота на по-старите си реактори, които са над 60 години, се казва в друг от възможните сценарии. 

Ако не бъдат построени нови ядрени централи, Франция ще трябва да инвестира по 71 млрд. евро годишно до 2060 г., поради необходимостта от свързване на мрежата към огромни количества възобновяеми енергийни източници и системи за съхранение.

Всеки сценарий с голям дял от възобновяеми източници, както и този, който поддържа 50% от ядрената енергия, представлява значителни технически предизвикателства, каза в понеделник стратегическият директор на компанията Томас Вейренц. 

За да изпълни този сценарии, Франция ще трябва да увеличи производството си на електроенергия от слънчева светлина почти седем пъти и да удвои производството от вятър през следващите 30 години. Тя също ще се нуждае от 22 гигавата вятърна енергия, произведена в открито море. Междувременно страната изгражда системи, които ще генерират едва 2 гигавата. 

Докато повечето кандидати за президент подкрепят изграждането на нови атомни централи - с изключение на кандидата за президент Яник Жадо и един от левите кандидати Жан-Люк Меленшон - новите проекти за вятърна и слънчева енергия понякога се сблъскват с местна опозиция, което води до забавяния в издаването на разрешения. 

Държавната електрическа компания многократно призоваваше за построяването на шест нови ядрени реактора, които да заменят по-старите мощности. В доклада на RTE е изчислено, че построяването им ще струва 50 млрд. евро.