Акционерите са станали по-предпазливи към ESG продуктите в Европа

Управителите на фондове добавят етикета на ESG към продуктите с рекордни темпове

12:51 | 19 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акционерите започнаха да се отнасят предпазливо към европейските мениджъри на активи на фона на признаци, че индустрията е изправена пред по-строги регулации заради претенциите си относно инвестициите в областта на околната среда, социалната сфера и управлението (ESG), според нов анализ.

Цените на акциите на мениджърите на активи в Европа „неочаквано са се отделили“ от прогнозните им печалби, според Мандийп Джагпал, анализатор в RBC Capital Markets в Лондон. Средно приходите са се увеличили със 7% от края на отчетния период за второто тримесечие, докато цените на акциите в индустрията са спаднали с 8%, каза той в бележка за клиента във вторник.

След години на неконтролирани твърдения за ESG, индустрията за управление на фондове сега е изправена пред много по-строга регулаторна среда, тъй като властите се опитват да изкоренят изкуственото "озеленяване" на активи. Енергичността, с която се оспорват потенциално подвеждащи претенции за зелени инвестиции, стана явна в края на август, когато се оказа, че отделът за управление на активи на Deutsche Bank AG DWS Group се разследва в САЩ и Германия. 

DWS, която отрече, че е изкривила неправилно обхвата на бизнеса си с ESG, все още не се е възстановила от спада на цената на акциите си от 14%, предизвикан от паниката на инвеститорите.

dws fall

Аманда Блан, главен изпълнителен директор на Aviva Plc, каза, че индустрията остава предизвикателна поради липсата на общи определения за ESG в регионите. 

„Бихме казали, нека да имаме стандартизация, международна стандартизация на езика, който използваме, за начина, по който описваме ESG, така че хората да могат да бъдат държани под отговорност“, каза тя в интервю за Bloomberg Television във вторник. 

В момента акционерите се притесняват от разкрития, че мениджърите са прилагали етикета ESG твърде либерално. Заради примера на DWS, „последиците от потенциалните по-широки регулаторни интервенции в ESG в целия сектор може да действат като раздуване на цените на акциите“, каза Джагпал.

Междувременно има признаци, че управителите на фондове добавят етикета на ESG към продуктите с рекордни темпове, което предполага, че индустрията може да бъде по-малко възпирана от регулаторните мерки, отколкото акционерите. Според анализ на Jefferies, „пускането и прекласификацията на ESG продукти през третото тримесечие се e ускориlo“.

„Нивото на активност по прекласификация на фондове към устойчиви фондове във фондове извън САЩ (главно европейски) е изненадващо високо“, пише Даниел Фанън, анализатор от Jefferies. „Така че според нас рискът е лошото поведение да е широко разпространено.“

И предвид регулаторния климат, първият мениджър на активи, „за който властите определят, че е преувеличил своите идентификационни данни за ESG, вероятно ще пострада най-много“, каза Фанън.

Въпреки че акционерите са станали предпазливи, клиентите изглежда не са, според анализа на RBC. „Очакваме силни нетни притоци“ в DWS през третото тримесечие, каза Джагпал. Той също така очаква DWS, която трябва да представи финансовия си отчет на 27 октомври, да продължи да инвестира в области на растеж, които могат да изядат печалбата през третото тримесечие.

Amundi SA, чийто отчет се очаква на 4 ноември, вероятно ще види „забавяне при високите нетни притоци“, на които се радваше през първото и второто тримесечие, каза Джагпал.

И все пак, „въпреки елементите на предпазливост към отчетите за третото тримесечие“ за DWS и Amundi, Джагпал каза, че „настоящите оценки остават привлекателни“.