Фондът за устойчиви инвестиции на Deutsche Bank се срина след разследване в САЩ

Deutsche Bank се опитва да изчисти имиджа си във Вашингтон след скандалите за отношенията й с Доналд Тръмп

15:54 | 26 август 2021
Обновен: 15:54 | 26 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) разследва фонда на Deutsche Bank DWS за това как е прилагал устойчиви инвестиционни критерии за управление на своите активи, предаде Bloomberg.

DWS Group се срина най-много за почти 18 месеца след разпространяването на информацията, което е допълнителен знак, че властите заемат все по-строга позиция по отношение на потенциалното фалшиво "озеленяване" на инвестиционни продукти.

Американските прокурори са започнали разследване на твърдения, че DWS е надценил показателите за устойчивост на някои инвестиции, според човек, който е запознат с въпроса. Разследването е на ранен етап, съобщи The Wall Street Journal по-рано.

Акциите на DWS спаднаха с 12,9%, което е най-големият спад от март миналата година, когато пандемията от коронавирус удари финансовите пазари. Акциите на Deutsche Bank паднаха с повече от 2%, преди да се възстановят.

Разследването добавя към редица съществуващи правни главоболия за главния изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Сюинг, докато той се опитваше да се възползва от бързо нарастващата тенденция за ESG инвестиции, които подкрепят екологични или социални цели. Кредиторът също беше критикуван от Федералния резерв на САЩ за пропуски в надзора, германският надзорен орган BaFin увеличи своя мониторинг на прането на пари в банката и има вътрешно разследване дали банката е продала погрешно валутни деривати.

„Ние никога не коментираме въпроси, свързани с регулаторни въпроси“, каза говорител на DWS.

Разследването също е пречка за главния изпълнителен директор на DWS Асока Ворман, който превърна устойчивостта в ключов план на своята стратегия.

„Ние сме силно ангажирани с промяната, необходима в глобалната икономика, за да осигурим просперитет и устойчивост на нашите бъдещи поколения“, каза Ворман през април. "Нашата амбиция е да помогнем за воденето на тази промяна."

Разследването идва след като бившият служител по устойчиво развитие на групата Дезире Фикслер каза пред The Wall Street Journal по-рано този месец, че действията фонда по екологичните продукти не отговарят на иситната. Фикслер започна работа в новосъздадената роля на DWS като служител за устойчивост на групата през септември 2020 г. и беше уволнена по-рано тази година.

Комисията за ценни книжа и борси и федералните прокурори, представлявани от прокуратурата на САЩ в Бруклин, разследват DWS след тези изказвания на Фикслер.

Опасенията, че инвестиционните мениджъри ще се изкушат да изтъкнат твърде много екологичните и социалните ползи от своите продукти, карат регулаторните органи да обръщат по-голямо внимание на претенциите на продуктите. 

През март SEC сформира работна група, насочена към разследване на претенциите на финансовите институции за устойчивост, за „проактивно идентифициране на неправомерни действия, свързани с ESG“.

Европейската индустрия за управление на активи вече трябваше да премахне етикета на ESG от приблизително 2 трилиона долара активи между 2018 и 2020 г., тъй като постепенно бяха въведени по-строги разпоредби. 

Европейският регламент за разкриване на устойчиви финанси, който влезе в сила през март, изисква от мениджърите на активи да документират претенциите за устойчивост в своите портфейли, а политиците в региона обмислят най-амбициозния дневен ред в света да направят емисиите на въглерод неблагоприятни за инвеститорите.

Германските инвестиционни компании управляват 361 милиарда евро устойчиви фондове, или 10% от общия пазар на фондове в страната, в края на юни, според BVI, лобистката група на индустрията.

Ако се стигне до съдебно дело, случаят ще бъде наблюдаван отблизо от индустрията за управление на активи.

Говорител на SEC заяви: „SEC не коментира съществуването или несъществуването на евентуално разследване“.

Говорител на Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) отказа да коментира доклада на WSJ.

Deutsche Bank, която разширява бизнеса си за устойчиво финансиране, в момента се опитва да възстанови имиджа си във Вашингтон на фона на няколко разследвания за отношенията й с Доналд Тръмп.

DWS е вторият германски мениджър на фондове, разследван от регулаторния орган на САЩ.

Allianz също е изправена пред разследвания на DOJ и SEC за загуби през миналата година в нейното подразделение за фондове, Allianz Global Investors.