Нидерландия призовава ЕК да не одобрява полския план за възстановяване

Миналата седмица полският Конституционен съд реши, че Европейския съд превишава правата си

19:20 | 13 октомври 2021
Обновен: 19:38 | 13 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Холандският премиер Марк Рюте ще призове Европейския съюз да задържи 36 милиарда евро от средствата за възстановяване, които са предназначени за Полша. Това се случва, след като миналата седмица полският Конституционен съд реши, че Европейския съд превишава правата си. Страната смята, че законите на Европейския съюз противоречат на националната конституция, пише Bloomberg. 

Европейската комисия вече отложи оценката на искането на Полша за парите от фондовете за възстановяване, като все още не е взела решение дали и кога да отпусне парите. Варшава очаква да получи 23,9 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и 12,1 милиарда евро под формата на нисколихвени заеми. По време на политически дебат във вторник холандският премиер заяви, че е много важно страните-членки да призоват Комисията да не одобрява полския план за възстановяване.

"Ще призова Комисията в Съвета следващата седмица, също подкрепена от Камарата на представителите, да не одобрява плана за възстановяване. Така или иначе е важно да се изчака, докато не се реши кой съд има приоритет”.

Във вторник мнозинството от депутатите в нидерландски законодателен орган подкрепиха предложението, призоваващо Рюте да поиска от Европейската комисия и холандското правителство да не одобряват средствата. Това би довело до задействане на аварийната спирачка в бюджета на ЕС би замразило финансовите средства. Предложението е от съществено значение, тъй като квалифицираното мнозинство от държавите-членки на ЕС за първи път има възможност да задържи бюджетните плащания на страни, обвинени в нарушения на законността.

В неделя вечерта около 100 000 души се събраха на митинг във Варшава, за да чуят лидера на опозицията на Полша Доналд Туск, който обвини правителството, че се опитва да изведе Полша от ЕС. Подобни протести се проведоха в 120 града в цялата страна. Министър-председателят Матеуш Моравецки нарече обвинението фалшива новина и заяви, че страната няма намерение да напуска блока.