Масови протести в Полша на фона на страховете за излизане от ЕС

Организаторите заявиха, че в повече от 100 града са се провели протести, като около 100 000 души са се събрали в столицата Варваша

09:36 | 11 октомври 2021
Обновен: 09:47 | 11 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хиляди поляци, които подкрепят членството на страната в ЕС, излязоха на улиците на фона на опасенията, че Полша може да напусне блока. В четвъртък Конституционният съд в Полша постанови, че части от европейското право не са са съвместими с полската конституция. Организаторите заявиха, че в повече от 100 града са се провели протести, като около 100 000 души са се събрали в столицата Варваша, пише BBC.

Решението на съда на практика отхвърля основния принцип, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство. Полският премиер Матеуш Моравецки защити решението. "Ние имаме същите права като другите държави. Искаме тези права да бъдат спазвани", написа той във Facebook след решението на съда.

Той също така настоя, че "мястото на Полша е и ще бъде в европейското семейство“. Неговата партия „Право и справедливост“ заяви, че няма планове за това, което някои наричат "Polexit".

На митинга в столицата бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, а сега лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“, призова хората да „защитават европейска Полша“.

94-годишната Ванда Трачик-Ставска, ветеран от Варшавското въстание срещу окупацията на германците през 1944 г., говори по време на едно от събитията.

„Това е нашата Европа и никой няма да ни извади от нея“.

В четвъртък лидерите в ЕС разкритикуваха решението на Конституционния трибунал на Полша.