Пекин притиска държавните фирми да вземат активи на Evergrande

Evergrande ще продаде дял от 1,5 млрд. долара в банка Shengjing на държавна фирма

07:23 | 29 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пекин насърчава държавните фирми и държавните предприемачи като China Vanke Co Ltd да закупят някои от активите на China Evergrande Group, според източници на „Ройтерс“.

Evergrande, която има около 305 милиарда долара задължения, в момента се колебае на ръба на колапса. Но е малко вероятно централното правителство да се намеси директно, за да разреши кризата на Евергранде под формата на спасителна програма, според шестима души, включително четирима в правителствените и регулаторните органи. Властите се надяват, обаче, че покупките на активи ще предотвратят или поне ще смекчат всякакви социални вълнения, които биха могли да възникнат, ако Evergrande претърпи фалит.

Няколко държавни предприятия вече са извършили надлежна проверка на активите в южния китайски град Гуанджоу, е заявил един източник. В един емблематичен пример, Guangzhou City Construction Investment Group е близо до придобиването на футболния стадион на Evergrande FC в Гуанджоу и околните жилищни проекти, според лице, което има преки познания по въпроса. Очаква се сделката да струва около 12 милиарда юана (1,9 милиарда долара) - стадионът е проектиран за повече от 100 000 души, което го прави най-големият, построен специфично за футбол, по капацитет.

Потенциалните купувачи на основните активи на Evergrande в Гуанджоу са "уредени" с "политически и търговски съображения", каза лицето, добавяйки, че властите не искат да видят само няколко компании, които наддават за същите активи.

Vanke и China Jinmao Holdings са сред подкрепяните от правителството предприемачи, които са помолени да закупят активи от Evergrande, казаха източници. Един източник каза, че помощ е поискана и от China Resources Land.

Разработчиците на имоти и държавните фирми са били информирани пряко или косвено относно покупките на активи, казват източниците.

Vanke, която е една трета собственост на държавния оператор на метрото в Шенжен, заяви през август, че е разговаряла с Evergrande за сътрудничество по различни проекти.

Evergrande пропусна да плати 83,5 милиона долара лихва на притежателите на офшорни облигации миналата седмица и трябва да плати купон от 47,5 милиона долара в сряда. Въпреки че очакванията са големи, че ще се случи едно от най-големите преструктурирания на дълг в Китай, правителствените органи мълчат до голяма степен относно потенциала за спасяване или как биха могли да се справят с колапса. Пекин обаче работи за ограничаване на рикошетното въздействие върху финансовата система от проблемите на Evergrande, като централната банка обеща в понеделник да защити потребителите, изложени на пазара на жилища, и да инжектира повече пари в банковата система.

Един човек, който е пряко запознат с участието на местните власти в процеса, каза, че местните власти са помолени да посредничат с подкрепяни от правителството групи и компании, за да могат да участват в реорганизацията и продажбите на Evergrande. Всички действия, предприети от местните власти, ще зависят от степента на присъствие на Evergrande в тези райони и от местните финанси на тази конкретна провинция или град, казват източниците.

Междувременно Evergrande Group заяви в сряда, че планира да продаде дял от 9,99 млрд. юана (1,5 млрд. долара) в Shengjing Bank Co Ltd на държавна компания за управление на активи.

Shengjing Bank, един от основните кредитори на Evergrande, поиска всички нетни приходи да бъдат използвани за уреждане на финансовите задължения на предприемача, дължими на банката.

1,75 милиарда акции, представляващи 19,93% от емитирания акционерен капитал на банката, ще бъдат продадени за 5,70 юана на брой на Shenyang Shengjing Finance Investment Group Co Ltd, държавно предприятие, участващо в управлението на капитали и активи, се казва в заявлението на Evergrande.

Делът на Shenyang Shengjing в банката ще бъде увеличен до 20,79% след сделката, за да стане най-големият акционер на банката. Делът на Evergrande в банката ще бъде намален до 14,75% от 34,5%.