Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пекин може да остави Evergrande да фалира, но ще предпази системата

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, "Клуб Investor", 25.09.2021 г.

17:31 | 26 септември 2021
Обновен: 18:37 | 26 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Плановете на Федералния резерв на САЩ до края на годината вълнуваха пазарите повече от случващото се с китайския имотен предприемач Evergrande. Фед променя реториката си за временната инфлация и може да изпусне контрола - ако това промени очакванията на обикновените хора в значителен размер, може да се провокира по-бързо покачване на лихвите в САЩ и корекция на акциите. Това заяви Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в ефира на предаванвто "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Джером Пауъл отново потвърди, че няма промяна в тяхната визия - леко са покачени очакванията за инфлацията, но не се ангажира с определени цифри за изтеглянето на ликвидността, което очакваше пазарът. Най-вероятно намаляването ще бъде обявено през ноември, ще започне в началото и ще приключи в средата на годината

Това няма да бъде обързано по никакъв начин с покачване на лихвения процент, допълни Георгиев.

"Пазарът се успокои, тъй като се очакваше по-скорошно предприемане на действия, и реагира позитивно." 

В коментар за кризата с Evergrande, Георгиев напомни, че Пекин е предприел действия преди година и половина, когато се въвеждат мерки компаниите да не бъдат изложени на толкова голям риск.

"Партията е предупредила банките да се подготвят по някакъв начин за провал на компанията, но тя все пак излезе със съобщение, че ще изплати лихвите, които дължи по техните облигации."

Евентуален фалит би се отразил много негативно както на банките, които държат техните облигации, така и на настроенията на инвеститорите за бизнес средата в Китай.

"От години се говори за балон и самият бизнес на компанията не е толкова устойчив във времето. Купували са земя на каквато и да е цена, а след това рискът е прехвърлен на банките и на купувачите на имоти... Evergrande е типичен пример как разсъждава един китаец, когато има изключително голям бизнес - взима максимум кредити, за да го разширява", каза Георгиев.

Освен основната си дейност на имотен предприемач, Evegrande започна да развива електрически автомобили, увеселителни паркове, болници, напомни той.

В момента всеки се опитва да прецени как верижната реакция от кризата в компанията може да засегне сектора и банките.

"Сравненията с Lehman Brothers не са неоснователни, но последните проучвания показват, че един евентуален фалит на Evegrande не би бил с такива размери... Китай ще се опита да спаси системата, дотолкова, че да не бъдат засегнати обикновените хора", смята Георгиев.

Дългосрочите инвестиции в сектори като енергийна трансформация, нови технологии, 5G, изкуствен интелект, имат много добри перспективи, каза Георгиев.

В тях се вливат изключително много средства и някои от тях ще бъдат и политически подкрепяни.

Запитан за продължаващата криза с наличието на полупроводници, Георгиев заяви, че това се дължи на редица фактори, като политически спънки за продажбата на производствени машини за Китай и трудностите в преминаването от производството на един към друг тип чипове. 

"В един момент след година и половина вероятно ще достигнем сценарий, когато ще има свръхпроизводство на чипове.

Споделената икономика има бъдеще и ще бъде един стандарт в историята, смята Георгиев.

"Визията и приоритетите на голяма част от населението ще се променят, както и поколенията. За едно поколение това изглежда трудно приложимо, но за друго, това след нас, може би това ще е начинът, по който те ще виждат света."

Все още няма много компании в този сектор и всякакви евентуални инвестиции там също трябва да бъдат дългосрочни.

Повече за настроенията на пазара, идва ли краят на бума на акциите и какви са движенията на индексите може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.