Индия се превръща в предпочитана дестинация за технологичните инвеститори

В Индия вече има около 100 еднорога с обща пазарна стойност от 240 млрд. долара

17:00 | 19 юли 2021
Обновен: 17:18 | 19 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата седмица беляза важен момент за технологични стартиращи компании в Индия, тъй като рекордна серия привличане на средства към стартъп компании привлече вниманието към втория по население пазар в света, точно когато инвеститорите започнаха да се плашат от репресиите срещу интернет компаниите в Китай.

Приложението за доставка на храна Zomato Ltd. стана първият еднорог в страната, след като направи своя дебют на фондовия пазар, като събра 1,3 милиарда долара с подкрепата на Morgan Stanley, Tiger Global и Fidelity Investments. Създателят на стартъпа за цифрови плащания Paytm внесе проект за най-голямото IPO в Индия на стойност 2,2 милиарда долара, докато търговецът на дребно Flipkart Online Services Pvt събра 3,6 милиарда долара при оценка от 38 милиарда долара, което е рекорд за финансиране за индийски стартъп.

„През последните 10 г. все повече индийски предприемачи работят върху стартъп идеи. Интернет инфраструктурата на страната значително се подобри и има много добър апетит за технологични запаси в световен мащаб“, каза Ханс Тунг, управляващ партньор на глобалната фирма за рисков капитал GGV Capital в Силициевата долина, която управлява активи в размер на 9,2 милиарда долара.

„Инвеститорите започват да забелязват огромното нарастване и очакват Индия да бъде следващият Китай.“

Lenskart, онлайн търговец на очила, също заяви в понеделник, че е събрал 220 милиона долара от инвеститори, включително и от сингапурските компании Temasek Holdings Pte и Falcon Edge Capital. По-рано той привлече финансиране и от американската компания KKR & Co. и японската SoftBank Group Corp.

За разлика от Китай, където онлайн потреблението е много по-развито, много от 625-те милиона интернет потребители на Индия тепърва навлизат в света на видео стрийминга, социалните мрежи и електронната търговия. Възможностите за онлайн пазаруване са особено привлекателни, тъй като електронната търговия представлява по-малко от 3% от трансакциите на дребно. 

През това десетилетие се очаква населението на Индия да изпревари това на Китай. Пекин започна да контролира все повече своите технологични компании, изтривайки над 800 милиарда долара от пазарните им оценки от февруарския връх. Този месец правителството внезапно изтегли услугата Didi Global Inc. от магазини за приложения, месеци след като регулаторите принудиха компанията Ant Group Co. на Джак Ма да спре блокбъстър IPO в последния момент. Според прогнози китайските мерки ще продължат. Китайските регулатори ограничават силата на интернет компаниите и връщат контрола върху потребителските данни.

Индийските технологични компании „могат да привлекат световни инвеститори, които са имали лош късмет с китайски технологични компании“, каза Нилеш Шах, президент на групата и управляващ директор в Kotak Mahindra Asset Management Co. в Мумбай.

Рекордно финансиране

През второто тримесечие Индия събра рекордните 6,3 млрд. долара финансиране и сделки за технологични стартиращи компании, докато финансирането на базираните в Китай компании спадна с 18% от пика от 27,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2020 г., сочат данни на изследователската фирма CB Insights.

Flipkart, един от двамата доминиращи играчи в електронната търговия в Индия, заедно с Amazon.com Inc., е сред множество стартиращи компании, които планират да излязат на публичните пазари през следващите 24 месеца. Наборът им включва компанията от застрахователния пазар ETbaAces Marketing & Consulting Pvt ., логистичната фирма Delhivery Pvt. и услугата за пътуване Ola на ANI Technologies Pvt. Първичните публични предлагания  ще дадат шанс на инвеститорите на дребно да притежават дял в стартиращите компании, който досега е бил достъпен само за глобални частни инвеститори.

През последните месеци на тези частни пазари Индия създаде стартиращи компании на стойност по 1 милиард долара или повече с безпрецедентна скорост. През април половин дузина еднорози се появиха в рамките на четири дни, докато интервалите между кръговете за набиране на средства се свиха до седмици за много стартиращи компании. Тази година докладът на Credit Suisse Group AG установи, че в Индия има около 100 еднорога с обща пазарна стойност от 240 млрд. долара в сектори от електронната търговия и финтех до образованието, логистиката и доставката на храни.

„1 милиард долара са новите 100 милиона долара“, каза Кришнан Ганеш, предприемач, който в момента популяризира компании, които са привлекли инвеститори като Sequoia Capital, Lightspeed Venture Partners и Qualcomm Ventures.

„Глобалните инвеститори виждат потенциала в огромния, недостатъчно развит пазар в Индия, като капиталовите потоци са се умножили 10 пъти“.