Силициевата долина е в напрегнати отношения с Индия

Компаниите смятат, че страната нарушава правото на неприкосновеност на потребителите, чрез новите правила, които въведе правителството

08:40 | 28 май 2021
Обновен: 08:48 | 28 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите имена в сферата на технологиите са във все по-напрегнати отношения с Индия, заради строгите нови правила за социалните медии, за които смятат, че ще нарушат неприкосновеността на личния живот, ще доведат до масово наблюдение и ще навредят на бизнеса в най-бързо развиващия се пазар в света, съобщава CNN Business.

Събитията от тази седмица подчертават предизвикателствата, пред които са изправени Facebook, Twitter и Google, опитвайки се да се ориентират във все по-сложния индийски политически пейзаж и да се справят с новите разпоредби, които трябваше да влязат в сила в сряда.

В понеделник индийската полиция посети офисите на Twitter, след като определи туит от виден служител на управляващата партия като "манипулирана медия". Във вторник WhatsApp осъди правителството на Индия за новите правила. В сряда администрацията на премиера Нарендра Моди укори платформата, собственост на Facebook за нейния "явен акт на неподчинение", когато става въпрос за спазване на "закона на земята". А днес Twitter заяви, че е загрижен за безопасността на служителите си в страната.

Правителството на Моди вярва, че новите разпоредби са разумни и ще помогнат за защита на националната сигурност, поддържане на обществения ред и намаляване на престъпността, като улеснят идентифицирането на източниците на разпространяващата се дезинформация. Технологичните компании казват, че правилата са в противоречие с демократичните принципи.

Това е само един от многото случаи на нарастващи спорни отношения между американските технологични компании и един от най-големите им пазари. Управляващата партия в Индия засили репресиите си върху социалните медии и приложенията тази година, особено след като втора вълна на Covid-19 обхвана страната.

Полицията заяви, че посещението е "просто рутинна проверка", като целта е Twitter да сътрудничи на разследването. Гигантът в социалните медии нарече ситуацията „тактика на сплашване“.

„Ние, заедно с много от гражданите в Индия и по света, имаме опасения по отношение на използването на тактики за сплашване от страна на полицията, в отговор на прилагането на нашите общи условия на услуга. Притеснени сме и за основните елементи от новите IT правила ", се казва в изявление на компанията в четвъртък.

Масово наблюдение или национална сигурност

Новите правила, публикувани през февруари, изискват компаниите да създадат работни места за "специални служители по спазването на закона" в Индия. Също, има изисквания услугите да премахват част от съдържанието, включително публикации с „пълна или частична голота“.

Освен това, платформи ще трябва да проследяват „първоизточника“ на дадено съобщение, ако бъде поискано от властите - изискване, което принуждава WhatsApp да подаде своята жалба срещу правителството. Компанията заяви, че това търсене би нарушило "цялостното криптиране на платформата и фундаментално подкопава правото на хората на неприкосновеност на личния живот".

Правителство, "което е решило да наложи проследяване, ефективно налага нова форма на масово наблюдение", казва WhatsApp.

Властта в Индия нарече съдебния иск на WhatsApp „жалък опит“ да се предотврати влизането в сила на новите правила в последния момент.

Ресорното министерство заяви, че зачита правото на личен живот и ще поиска от платформата да разкрива лични данни само ако това е необходимо - в процес на разследване или предотвратяване на „много сериозни престъпления“, свързани със суверенитета, сигурността и целостта на Индия. Също теми свързани с обществения ред, изнасилване ,материали с явен сексуален характер.

„Отговорност на WhatsApp е да намери техническо решение, независимо дали това ще стане, чрез криптиране или по друг начин“, добави министерството.

Но поверителността не е единственият проблем, с който компаниите за социални медии трябва да се справят. Те са длъжни също да назначат служител отговорник по спазване на законодателството, който може да бъде подведен под отговорност във всяко едно производство, ако въпросното съдържание не бъде премахнато. WhatsApp и Twitter казват, че намират това изискване за много притеснително.

Страх от цензура

През април правителството поиска от Facebook и Twitter да се премахнат около 100 публикации, включително такива, които критикуват решенията на Моди за Covid-19. През февруари, само няколко седмици преди публикуването на новите правила за социалните медии, Индия притисна Twitter да премахне други публикации, които смята за евентуален повод за размирици.

Twitter заяви в четвъртък, че е загрижен за свободата на словото в страната.

Но с милионите си потребители Индия е твърде голям пазар, за да може всяка технологична компания да игнорира проблема. WhatsApp предприе необичайната стъпка да съди властите, но Google и Twitter изразиха готовност да спазят част от изискванията.

„ Ние винаги спазваме местните закони във всяка една държава, в която работим, и работим конструктивно“, заяви главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай пред The Press Trust of India в сряда. 

"Ще продължим нашия диалог с индийското правителство и смятаме, че е от решаващо значение да изградим някакъв вид сътрудничество", добави Twitter в изявлението си в четвъртък.