Еврозоната: нарастваща инфлация и висока покупателна активност

През май потребителските цени отбелязаха 2% годишен скок – повече, отколкото прогнозираха икономистите

09:30 | 2 юни 2021
Обновен: 09:54 | 2 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната се покачи до най-високото си ниво за последните две години, след като икономиките в региона започнаха да премахват ограниченията, пише Bloomberg. През май потребителските цени отбелязаха 2% годишен скок – повече, отколкото прогнозираха икономистите.

В Европа пандемията започва да преминава. Намаляващата честота на новозаразените позволява на магазините, ресторантите и културните обекти да отворят врати отново, докато пътуванията постепенно се възобновяват.

В същото време производството, което се представи добре по време на последния кръг от ограничения, все повече се сблъсква с прекъсвания на веригата от доставки. Забавянето на доставките на суровини и компоненти ограничава растежа на производството, което оставя компаниите неспособни да отговорят на нарастващото търсене, показва проучване на IHS Markit.

Докато покупателната активност нараства с най-бързите темпове от почти четвърт век, запасите от готова продукция намаляват най-рязко от ноември 2009 г. насам.

Европейската централна банка подчерта, че повишаването на цените вероятно ще бъде преходно и че все още е твърде рано да се говори за отпускане на парична подкрепа. Покачването на цените все пак може да се обясни с временни фактори. Очаква се Европейската централна банка да представи актуализирани икономически прогнози на 10 юни.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че инфлацията ще се ускори през следващите месеци, подсилена от по-високи оперативни разходи и намалена конкуренция в резултат на фалити, но този натиск трябва да отслабне до края на годината. Пазарът на труда вече започна да показва признаци на подобрение. През април безработицата в еврозоната неочаквано спадна до 8%, по данни на Евростат.