Биткойн поевтинява след изненадващ ход на Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на Tesla се отказа от възможността модели на компанията да бъдат плащани с криптовалутата

08:20 | 13 май 2021
Обновен: 08:20 | 13 май 2021
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви, че компанията преустановява покупките с биткойн, предизвиквайки спад в цената на криптовалутата, съобщава Bloomberg.

В публикация в Twitter Мъск се позова на опасения относно “високата употреба на изкопаеми горива за “копаенето” на биткойн и трансакциите” за решението си, докато сигнализира, че Tesla може да започне да приема плащания с други криптовалути, ако производството им е свързано с по-малкък енергиен интензитет. Мъск също така отбеляза, че компанията му няма да продава биткойните, които притежава.

Цената на най-голямата криптовалута се понижи с 15% до малко над 46 хиляди долара, преди да преустанови част от загубите си. Тя остава с 6% по-ниска на ниво от 50980 долара малко след 7 часа българско време на борсата в Токио.

Решението на Мъск става ясно, след като Tesla обяви през февруари, че е закупила биткойни за 1,5 милиарда долара и планира да започне да приема криптовалутата като форма на плащане. Съобщението добави поводи за нарастващата приемственост на биткойн, имайки се предвид, че производителят на електромобили е сред големите членове на индекса S&P 500, а ходовете на Мъск са причина за движения сред дребните инвеститори.

Мъск също така често публикува относно доджкойн - криптовалута, стартирала на шега през 2013 г. Във вторник той попита последователите си в Twitter дали искат Tesla да започне да приема плащания с доджкойн.

Добавянето на биткойн към баланса на Tesla беше сред най-ясните катализатори за ралито на дигиталната валута през тази година. Биткойн поскъпна с 16% в деня на обявяването на новината, отбелязвайки най-големия дневен ръст на цената си откакто Covid-19 предизвика волатилност на финансовите пазари през март 2020 г.

Оптимизмът нарасна, след като Mastercard, Bank of New York Mellon и други компании решиха да улеснят употребата на криптовалути за клиентите си, което доведе до поскъпването на биткойн от около 29 хиляди долара в края на миналата година до 65 хиляди долара през април.

Биткойн поевтинява,

Биткойн поевтинява, след като Мъск обяви, че Tesla няма да приема криптовалутата за плащания. Графика: Bloomberg 

“Копаенето” на биткойн изисква 66 пъти повече електроенергия отколкото в края на 2015 г., а свързаните с него въглеродни емисии вероятно ще са предизвикателство на фона на нарастващите регулации, твърди скорошен доклад на Citigroup.

Кати Ууд от Ark Investment Management публикува доклад миналия месец, според който “копаенето” на криптовалути може да задвижи инвестиции в слънчевата енергия и да направи повече възобновяеми енергийни източници налични в мрежата. Джак Дорси, главният изпълнителен директор на Twitter, сподели публикацията, като коментира, че биткойн “ускорява възобновяемата енергия”, а Мъск се съгласи с него.

Публикацията на ръководителя на Tesla от сряда изненада мнозина. Все още не е ясно какво е довело до решението му.

Печалбата на Tesla през първото тримесечие беше насърчена от продажбата на 10-процентен дял от притежаваните от компанията биткойни. Мъск заяви миналия месец, че продажбата цели да демонстрира ликвидността на токените и добави, че е запазил личната си инвестиция в криптовалутата.