Доджкойн се срина, след като Мъск го определи като "шумотевица" в SNL

"Мемекойнът" достигна рекордно ценово равнище над 73 цента в събота, преди да поевтинее до 51,4 цента по време на шоуто

10:00 | 9 май 2021
Обновен: 10:51 | 9 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доджкойн остъпи от рекордната си стойност по-рано в събота по време на появата на Илон Мъск в „Saturday Night Live“, където милиардерът на шега определи дигиталния актив като  „шумотевица“, предава Bloomberg.

Четвъртата по големина криптовалута по пазарна стойност достигна рекордно ценово равнище над 73 цента в събота, преди да поевтинее до 51,4 цента по време на шоуто. През последните 24 часа додж загуби 23% от стойността си и се търгува на равнище до около 55,6 цента към 12:56 ч. в Хонконг, според данни на CoinGecko.

Мъск, който заяви, че е първият човек със синдром на Аспергер, който е домакин на предаването, бе помолен многократно по време на сегмента “Weekend Update” да обясни какво представлява доджкойн. След като изрече множество факти за криптовалутата, играейки роля на финансов експерт, той беше попитан дали доджкойн е „шумотевица“. Той отговори: „да, това е шумотевица.“

49-годишният Мъск е вторият най-богат човек в света с нетно богатство от 183,9 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index. Той помогна токенът да достигне нови ценови висоти в петък и събота, след като пусна в Twitter своя снимка и представител на породата Шиба ину на снимачната площадка на емблематичното шоу на NBC.

Доджкойн, криптовалута, стартирала като шега през 2013 г., увеличи стойността си с над 20 000% през последната година, според CoinGecko. Мъск е сред най-големите двигатели за безпрецедентния възход заедно с Марк Кубан, Снуп Дог и Джийн Симънс. Трейдърите на додж по целия свят организираха партита за гледане за епизода на „SNL“.

Графика

Графика: Bloomberg

По-ранна препратка за додж дойде по време на началния монолог, където майка му, Мей Мъск, се присъедини към него на сцената. Авторът и модел каза, че е развълнувана какъв ще бъде подаръка й за Деня на майката и се надява, че той да не е доджкойн - на което синът й отговори, че е именно това.

В ролята си на финансовия експерт Мъск също определи доджкойн като „бъдещето на валутите, неудържим финансов инструмент, който ще завладее света“.

Биткойнът, най-голямата криптовалута, поевтиня с повече от 1% до около 58 000 долара, докато шоуто продължаваше. Tesla обяви през февруари, че е инвестирала 1,5 милиарда долара в биткойн, а самият й ръководител многократно е говорил благоприятно за дигиталния актив.

Криптовалутите са „обещаващи, но, моля, инвестирайте с повишено внимание“, туитна в петък Мъск, като се позова на видео, в което говори за преимуществата на крипто, особено тези на дождкойн.

Развръзката следва месеци на публикации в Twitter от страна Мъск за биткойн и доджкойн, почти всички от които бяха благоприятно насочени към двете валути.