Криптоманията изстреля доджкойн до нови върховe, срина търговията на Robinhood

Криптоборсата Gemini, зад която стоят Тайлър и Камерън Уинкълвос, заяви, че е започнала да подкрепя доджкойн и скоро ще позволи търговията с него

08:55 | 5 май 2021
Обновен: 09:07 | 5 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Духът на животните е жив и здрав в света на криптовалутите, като манията около тях отново изстреля цената на доджкойн с повече от 50% и срина приложението за търговия Robinhood, предава Bloomberg.

Други така наречени алткойни също поскъпнаха значително, като даш увеличава стойността си с 35% в рамките на 24 часа към обяд в Азия, а етериум поскъпва с почти 50%. В света на децентрализираните финанси токени като форс дао и тиерион поскъпнаха с по повече от 1000% във вторник, става ясно от данни на CoinMarketCap.com. Междувременно Robinhood заяви, че е адресирала по-ранни проблеми с криптотърговията на своята платформа.

„Имате пари, които търсите къде да инвестирате, и това е една от онези области на пазара, където се случват спекулации и има значително поскъпване за кратък период от време“, коментира Чад Овиат, директор по управление на инвестициите в Huntington Private Bank. „Получавате това вълнение именно там“, допълни Овиат.

Ценовите ралита на криптовалутите разбиха всички очаквания и продължиха тенденцията, в рамките на която общата стойност на всички дигитални токени надхвърли 2,3 трилиона долара. Доджкойн, създаден на шега през 2013 г., е използван в маркетингови трикове - последният от които дело на бейзболния отбор Oakland A, който предложи два билета тази седмица на цена от 100 доджкойна. Криптоборсата Gemini, зад която стоят Тайлър и Камерън Уинкълвос, заяви, че е започнала да подкрепя доджкойн и скоро ще позволи търговията с него.

Графика

Графика: Bloomberg

Настъплението на доджкойн от около 0,002 цента преди година - когато струваше около 300 милиона долара - привлече интереса на мнозина на Wall Street.

Криптовалутата дори успя да привлече вниманието и на Федералния резерв, като гуверньорът на централната банка миналата седмица посочи, че „цените на някои активи са високи“, когато го попитаха дали GameStop и ралитата на доджкойн създават заплахи за финансовата стабилност.

В знак на нарастващата популярност на доджкойн приложението Robinhood е сред 10-те най-изтегляни мобилни апликации от App Store на Apple. Междувременно Coinbase Global, най-голямата криптоборса в САЩ - която не предлага търговия с доджкойн - отбеляза, че нейните акции са поевтинели с 4,6% във вторник - най-ниското ценово равнище от пазарния дебют миналия месец.

"Удивително е, че нещо, което започна като шега, стана толкова популярно", посочи Мат Малей, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co.

Въпреки че интересът към дигиталните активи се засили през последните месеци, тъй като по-традиционните фирми, които дълго време бяха предубедени към криптопространството и сравнително скоро започнаха да приемат криптовалути, неговите алтернативни монети привлякоха най-голямо внимание през последните дни. "Биткойн се намира на задната седалка след ценовите рекорди на етър и додж", написа Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

„Доджкойн балонът трябваше да се спука досега, но институционалният интерес се опитва да се възползва от този импулс и това би могло да подкрепи нов възходящ тласък. Доджкойн поскъпва, защото много трейдъри на криптовалутата не искат да пропуснат нито един сигнал, произтичащ от гостуването на Илон Мъск в Saturday Night Live“, посочи Моя в бележка. 

Извън САЩ нов етер ETF в Канада с името CI Galaxy Ethereum ETF (ETHX) счупи рекордния си обем във вторник. Стойността му се покачи с повече от 20% през първите два дни от седмицата.

Биткойн поевтиня за трети пореден ден във вторник. Днес поскъпва с 0,2% до 54 865 долара към 12:05 ч. хонконгско време.

Междувременно мнозина - включително известният криптоинвеститор Майк Новограц - предупредиха, че ралитата могат да бъдат неустойчиви. Новограц, главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Holdings, заяви наскоро, че ще бъде "много, много притеснен", ако някой от приятелите му инвестира в додж.

„Изглежда, че инвеститорите прескачат от една гореща точка на друга като игра на пинбол“, каза Майк Бейли, директор "Проучвания" в FBB Capital Partners. 
„Смятам, че тази спекулативна вълна ще претърпи същата съдба като GME и другите Robinhood акции. Криптовалутите може да са се превърнали в нов клас активи като благородните метали, но ценовите скокове като тези изглеждат неустойчиви", коментира още Бейли.