ARK на Кати Ууд: Копаенето на биткойни може да е полезно за планетата

Използването на възобновяеми източници ще бъде ключово

19:18 | 22 април 2021
Обновен: 19:18 | 22 април 2021
Автор: Николета Рилска
Кати Ууд, инвеститор. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg
Кати Ууд, инвеститор. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

“Копаенето” на биткойни често е осъждано заради интензивното потребление на електроенергия, от което се нуждае. Кати Ууд от ARK Investment Management е направила ново изследване, от което става ясно, че не е задължително процесът да е толкова вреден за околната среда, пише Bloomberg.

Аргументът е, че “копаенето” на биткойни може да бъде обвързано със системи за производство на енергия, позволявайки на възобновяемите източници да задоволяват по-голям дял от търсенето в енергийната мрежа при постоянни разходи за електроенергия.

Според публикация на директора на отдела за изследвания на ARK Брет Уинтън и съавтори чрез производството най-големите доставчици на енергия за криптовалутите могат да играят арбитражна роля между цените на електроенергията и цените на биткойн. Те биха могли също така да продават неизразходваната слънчева енергия - покривайки почти цялото търсене на електрическата мрежа, без това да се отразява на тяхната рентабилност.

“Ние вярваме, че възобновяемите енергийни източници трябва да могат да осигуряват икономически голям процент от мощността на всяко населено място“, се казва в публикацията. Според нея намаляването на разходите, като последващ ефект, може да увеличи и конкурентоспособността.

Твърденията в изследването противоречат на много от опасенията относно устойчивостта при “копаенето” на биткойни. Citigroup Inc. наскоро заяви, че консумацията на енергия за биткойни се повишава с 66 пъти от 2015 г. насам. Експерти на BCA Research смятат, че опасенията относно околната среда вероятно ще подкопаят стойността на токена във времето.

AKK инвестира активно в акции, свързани с криптовалутите. Сред последните покупки на фонда са книжа на Coinbase. Според Ууд пазарната капитализация на биткой може да се повиши много над един трилион долара, които криптовалутата достигна наскоро.

Цената на биткойн се понижи, след като достигна рекорд от почти 65 хиляди долара преди листването на Coinbase на Nasdaq. Криптовалутата се търгува за малко над 53 хиляди долара следобяд българско време на борсата в Лондон.

Критиците „твърдят, че електроенергията, необходима за осигуряване на биткойни, вреди на околната среда и разрушава планетата“, се казва в изследването на ARK. „Ние вярваме, че е точно обратното: свят с биткойн е свят, който генерира повече електричество от възобновяеми източници без въглерод“, посочват от фонда.