Преговорите за иранската ядрена сделка напредват бавно, докато времето намалява

И двете страни посочват, че искат да съживят пакта от 2015 г., но съществува малко съгласие между САЩ и Иран как да се стигне до там

15:00 | 11 май 2021
Обновен: 15:33 | 11 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В петък американските и иранските официални лица започнаха четвъртия кръг от преговори във Виена. Те изразиха взаимното си желание да съживят пакта от 2015 г., по силата на който САЩ отмениха санкциите срещу Иран в замяна на ограничаването на ядрената й програма, пише Politico.

Въпреки седмици на дискусии, двете страни не могат да стигнат до консенсус относно санкции срещу Техеран, които САЩ трябва да отменят. Също така мненията им се разминават относно какво трябва да се направи по отношение на ядрения напредък на Иран от 2018 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от първоначалната сделка.

Междувременно на 18-ти юни предстоят иранските избори за президент, които може да доведат до избирането на по-скептично настроена власт към ядрената сделка, което би ограничило напредъка на преговорите  до момента.
Очаква се сегашният кръг от преговори да продължи поне през тази седмица, в опит да се запази диалогът между двете страни, докато времето започва да намалява.

"Времето не е на наша страна “, написа в Twitter Енрике Мора, висш служител на ЕС, който наблюдава преговорите.

„След като бъде установено ново иранско ръководство, нещата могат да станат много по-трудни“, каза в интервю друг дипломат, работещ по виенските преговори.

„Целта на този четвърти кръг е да изготвим консолидиран текст, който включва основните елементи на сделката. Това е много амбициозна цел и разбира се няма гаранция, че ще я постигнем.“


Залогът е голям. Резултатът от преговорите ще определи бъдещето на ядрената програма на Иран и това дали страната ще бъде възпрепятствана да изгради ядрени оръжия. Това несъмнено ще окаже влияние в отношенията между САЩ и Израел. Израелците се противопоставят на ядренат сделка, като я определят като недостатъчна. От друга страна, европейските сили подкрепят връщането към споразумението.