Байдън критикува хода на Иран за обогатяване на уран, но разговорите продължават

Тази седмица Иран заяви, че е обогатил уран близо до нивата, необходими за производството на ядрено оръжие

11:52 | 18 април 2021
Обновен: 12:00 | 18 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Джо Байдън разкритикува решението на Иран за по-нататъшно обогатяване на уран, но даде знак, че този ход няма да попречи на непреките преговори във Виена, целящи възстановяването на ядреното споразумение от 2015 г., пише Bloomberg.

„Ние не подкрепяме това, че Иран е обогатил уран до 60% концентрация, което е в противоречие с ядреното споразумение“, каза Байдън в петък на пресконференция заедно с японския премиер Йошихиде Суга .

„Въпреки това сме доволни, че Иран продължава да участва в дискусии, както с нас, така и с нашите партньори за това какво е нужно да бъде направено, за да вървим напред и да възстановим ядрената сделка“, добави Байдън.

Тази седмица Иран заяви, че е обогатил уран близо до нивата, необходими за производството на ядрено оръжие, добавяйки към препятствията, пред които са изправени дипломатите, докато се опитват да съживят Съвместния всеобхватен план за действие, сделката, която ограничава ядрената програма на Ислямската република в замяна на облекчаване на санкциите срещу Техеран.

Първият 60-процетно обогатен уран е получен в 12:40 ч. местно време в петък, съобщи новинарската агенция ISNA, позовавайки се на председателя на парламента Мохамад Бакер Калибаф.

По-късно шефът на ядрената агенция на Иран Али Акбар Салехи заяви, че на ядрената площадка в Натанц се произвеждат около 9 грама материал на час, въпреки че количеството може да спадне до 5 или 6 грама, тъй като съоръжението едновременно произвежда уран, обогатяван до 20-процентна концентрация.

Ходът на Иран идва в отговорът на саботажа в неделя срещу най-голямото му съоръжение за обогатяване в Натанц, за която той обвини Израел, последното нападение в поредица инциденти между регионалните врагове, които разтърсват Персийския залив. Това доближава обогатяването на Техеран значително по-близо до 90% концентрацията на изотопи уран-235, използвани при създаването на ядрените оръжия. Иран казва, че ядрената му програма е мирна, като материалът ще бъде използван за медицинско лечение.

Иран започна да обогатява уран на по-ниски нива, след като тогавашният президент Доналд Тръмп се отказа от ядреното споразумение през 2018 г. и наложи строги санкции срещу Ислямската република. Иран заяви, че САЩ трябва да се върнат към спазването на сделката, като премахнат ограниченията срещу тях. От друга страна, САЩ настояват Иран да направи първата стъпка.

Последната атака срещу съоръжението в Натанц засегна само част от комплекса и не спря обогатяването, каза шефът на ядрената агенция Салехи и добави, че основният енергиен блок в съоръжението ще бъде възстановен по-късно в петък. 

Дипломати от Иран, САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия отново се събират във Виена в петък, докато се опитват да организират отмяната на американските санкции и стъпките, които Иран трябва да предприеме, за да ограничи ядрената си дейност.