Добра първа стъпка в преговорите между Иран и САЩ, но все още без значителен напредък

Налице са признаци, че Ислямската република е готова да се върне в ядреното споразумение

12:00 | 10 април 2021
Обновен: 12:01 | 10 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първоначалният кръг от преговори във Виена за ядрената програма на Иран беше добра първа стъпка, но Ислямска република все още не е показала, че е готова да направи необходимото, за да се върне в съответствие със споразумението от 2015 г., заяви високопоставен американски делегат пред репортери през изминалия ден, цитиран от Bloomberg.

Официалният американски представител, който предостави подробен прочит на непрeките преговори, заяви, че двете страни се насочват към задънена улица, ако Иран се придържа към искането си САЩ да отмени всички санкции, наложени през 2017 г., когато бившият президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност и започна да се засилва натиска върху Техеран. 

Коментарите предалагат смесена оценка на дискусиите, които трябва да продължат във Виена следващата седмица. Делегатът допълни, че САЩ са забелязали някои признаци - но недостатъчно - че Иран е готов да се върне в съответствие със споразумението от 2015 г., което ограничава ядрената програма на страната в замяна на облекчаване на санкциите. Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г., а по-късно Иран започна да обогатява уран извън договорените граници.

Длъжностното лице намекна за възможността за консенсус, заявявайки, че администрацията на Байдън е готова да отмени някои от неядрените санкции, наложени от Тръмп. Тези наказателните мерки бяха наложени отчасти, за да затруднят новата администрация на САЩ да се завърне в ядрената сделка.

Въпреки че преговарящите в Австрия тази седмица не притежават правомощията да вземат решения, необходими за възкресяване на споразумението от 2015 г., Иран е готов да „продължи сериозни дискусии“, ако и другата страна е съгласна, заяви главният дипломатически пратеник на Ислямската република Абас Арагчи.

„Ние сме на прав път. Двете страни положиха добри усилия ... Разбираме по-добре позициите си взаимно “, цитира думите на Арагчи държавната Islamic Republic News Agency в събота. 

„Трябва да извървим дълъг път, но все още не сме решили кои санкции да бъдат премахнати или какви мерки да бъдат предприети“.

Други участници във виенските преговори, включително  руският посланик на Международна агенция за атомна енергия (MAAЕ) Михаил Улянов, заяви, че е постигнат напредък. Енрике Мора, дипломат от страна Европейския съюз, който свика срещата, коментира, че разговорите през следващата седмица ще бъдат още по-интензивни.

Досега във Виена не е имало преки преговори между ирански и американски пратеници, но Иран посочи, че естеството на дискусиите е преминало към това как да бъдат премахнат американските санкции, наложени след оттеглянето на Тръмп от споразумението през 2018 г. Това би било възможно само ако Техеран върне ядрената си програма в допустимите граници, поставени преди шест години.

„Изглежда САЩ и Иран имат широки разбирания относно връщането към сделката“, коментира Тарик Рауф, бивш главен съветник по политиката на МААЕ. 

„Но окончателните компромиси и споразумение ще изискват ангажименти на министерско ниво“.

Имаше и други признаци на разреждане на напрежението, след като Иран освободи южнокорейски танкер, превозващ химикали, който бе заловен преди три месеца и замесен в по-широкия спор на Запада с Иран.

Американският служител обаче отрече освобождаването на танкера да е свързано с преговорите.

Развихрящото се напрежение с Техеран, откакто Тръмп отново наложи санкции, включително по отношение на износа на петрол, предизвика редица морски сблъсъци в Персийския залив и породи притеснения за военизиран конфликт в Близкия изток.

„Положителна инерция“

В срещите през изминалия ден взеха участие и Китай, Европейският съюз, Русия и Великобритания. Бъдещите преки дискусии на министерско равнище, в което ще участват иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, бибило видимо доказателство, че има напредък в преговорите.

Според Eurasia Group нараства възможността ядрената сделка да бъде подновена преди третото тримесечие въз основа на „предпазливо положителния импулс в ранните дискусии“, посочва в своя бележка анализаторът Хенри Рим.

Главният преговарящ от страна на Иран заяви в четвъртък, че страните се фокусират върху премахването на американските санкции с една стъпка, но не уточни какво Техеран предлага в замяна.

„Преговаряме за премахване на санкциите наведнъж, като изрично сме посочили кои и по какъв начин, както и всички други подробности около тях. Всички тези неща трябва да бъдат точно изяснени “, каза Арагчи.

Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Нед Прайс отказа да предостави коментар относно развоя на дискусиите, но заяви, че позицията на администрацията на Байдън остава същата - премахване на санкциите само след като Иран се върне към ангажиментите си по ядрената сделка.