Рисковете от инфлацията нарастват на фона на задълбочаващ се недостиг на ключови стоки

Ограничените наличности на различни материали - включително полупроводници, стомана, дървесина и памук, са предизвикателство в Европа и САЩ

11:35 | 5 май 2021
Обновен: 11:36 | 5 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Признаците за инфлация се увеличават, след като нарастващ брой потребителски ориентирани компании предупредиха през последните дни, че недостиг на доставките и логистични предизвикателства могат да ги принудят да увеличат цените, пише Bloomberg.

Ограничените наличности на различни материали - включително полупроводници, стомана, дървесина и памук, станаха ясни от редица изследвания, като производители в Европа и САЩ алармираха тази седмица за рекорден недостиг и по-високи вносни цени.

На фона на все по-високите цени на борсово търгуваните стоки централните банкери и пазарите се изправят пред най-големия въпрос - дали ускорението на инфлацията ще бъде временно, или постоянно. Нарастващите цени и потенциала за отговор от страна на централните банки оглавяват списъка с опасения за управителите на фондове, анкетирани от Bank of America Corp.

Множество икономисти и централни банки, включително Федералният резерв на САЩ, смятат, че ръстът на цените ще бъде временен и ограничен от фактори като тревогите около разпространението на коронавируса и безработицата. Междувременно обаче инвеститорите остават скептични, след като дружества - например Nestle и Colgate-Palmolive, обявиха, че ще се наложи да увеличат цените.

Индексът за борсово търгуваните стоки на Bloomberg, който проследява 23 суровини, се повиши до най-високото си ниво от близо десетилетие. Това доведе до ръст на показателя за глобалните производствени цени до най-високото ниво от 2009 г. насам, а в САЩ измерителят се повиши до връх, последно отчетен през 2008 г., става ясно от данни на JPMorgan и IHS Markit.

Очакванията за продължително ускорение на инфлацията, което да се пренесе през 2022 г., се дължат на инжектираните трилиони долари в инфраструктурни проекти в глобален мащаб, както и на ниските лихвени проценти. Това доведе до рали при суровините на фона на възстановяването на големите икономики от пандемията, което обаче увеличи признаците за недостиг на някои пазари.

Някои бизнеси установиха, че не могат да си позволят да изчакат “временното” ускорение на инфлацията да отшуми. Това означава, че потребителите ще трябва да се справят с по-високи цени на набор от продукти, използвани в ежедневието, включително пликове за смет и детско облекло.

По-високите цени на памука от Китай карат производители на дрехи като Carter’s да обмислят колко от увеличението може да бъде поето от компанията.

Цена на

Цена на фючърсите върху памука (в британски лири). Графика: Bloomberg 

Царевицата също попада сред нарастващия списък от борсово търгувани стоки, които поскъпват. Фючърсите повишиха цените си тази седмица до над седем долара за бушел за пръв път от над осем години насам на Чикагската стокова борса. Цените на соята и пшеницата също нарастват.

Едуард Робинсън, главен икономист на Сингапурската централна банка, заяви миналата седмица, че наблюдава отблизо китайските производствени цени като “важен нарастващ риск” за неговите основни очаквания, че инфлацията ще остане в граници, подкрепена от случващото се на пазара на труда.

Ръстът в цените на медта натежава на някои китайски производители, които са преустановили дейност, забавили са доставките си и дори са преминали към неизпълнение по банковите си заеми, показват данни от проучване на Шанхайската метална борса. 

Медта поскъпна

Медта поскъпна до почти 10-годишен връх. Графика: Bloomberg 

Цените на дървения материал също са във фокус на фона на силния жилищен пазар, особено в развитите икономики.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви миналата седмица, че централната банка следи отблизо този пазар, въпреки че към момента той не предизвиква опасения за финансовата стабилност.

Цената на

Цената на дървения материал увеличава рекордните си ръстове на фона на силното търсене от строителния сектор. Графика: Bloomberg 

Пазарите отговориха спокойно на очакванията на Фед, като доходността по облигациите отбеляза лека промяна. Ускоряващата се инфлация при толкова много борсово търгувани стоки обаче може да натежи на това търпение на фона на нарастващия натиск върху бизнеса и централните банки да предпазят потребителите от ръстовете в цените.