Цените на морските превози растат и ралито при борсово търгуваните стоки продължава

Очаква се цените на зърнените храни, желязната руда и въглищата да се запазят високи през тази година и вероятно до 2022 г.

17:17 | 7 април 2021
Обновен: 17:22 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

За да се види колко бързо и неравномерно икономиките се възстановяват от пандемията, не е необходимо да се гледа отвъд пазара на доставки на сурови материали, пише Bloomberg.

Нарастващото търсене на всичко от соя до стомана повиши цените на борсово търгуваните стоки с по над 50% през годината. Производството, което първо се възстанови в Китай, сега се ускорява навсякъде и страните увеличават покупките си, за да изградят отново запасите си, след като ги понижиха по време на мерките за овладяване на пандемията.

Анализатори посочват, че ралито не е приключило, като се очаква цените на борсово търгувани стоки като зърнените храни, желязната руда и въглищата - т.нар. "сухи насипни товари", да се запазят високи през тази година и вероятно до 2022 г. Това е ярък обрат на пазара, който удари 4-годишно дъно преди 12 месеца, и се случва на фона на ограничения пред логистичния сектор. Неравномерното възстановяване доведе до предизвикателства пред корабните контейнери, с които се превозва всичко - от мебели до кафе и бяла захар.

Цените на

Цените на превоза на т.нар. „сухи насипни товари“ са добър показател за възстановяването. Графика: Bloomberg 

Транспортните разходи започнаха да се възстановяват, след като основният купучач на стоки Китай излезе по-бързо от пандемията спрямо другите икономики. Вносът на страната е толкова голям, че помогна за поскъпването на превозите с корабите тип Panamax - чиито размери отговарят на ограниченията на Панамския канал, до най-високото ниво от десетилетие. Някои трейдъри дори правят паралел между настоящата ситуация и времето на “големия зърнен грабеж” през 70-те години на миналия век, когато съветските страни закупиха тихо милиони тонове американски продукти.

“Имахме много силен износ от САЩ, който продължи да е такъв през първото тримесечие и все още виждаме висок износ на царевица извън страната”, заяви Петер Линдстром, Torvald Klaveness Group. “Това ще се случи успоредно с пика на износния сезон от изчочния бряг на Южна Америка - позитивен фактор за корабите тип Panamax”, добавя той.

Покупките на

Покупките на Китай повишиха таксите за корабите тип Panamax до 10-годишен връх. Графика: Bloomberg

Високите обеми на американските доставки на царевица през второто тримесечие ще съвпаднат и с увеличаващите се обеми на износа на въглища и други борсово търгувани стоки. Търговски спорове между Австралия и Китай оставиха над 70 кораба, превозващи над 8 милиона тона въглища, заседнали в края на миналата година, намалявайки предлагането на плавателни съдове. Въпреки че ситуацията се облекчи, приблизително 35 превозвачи останаха заседнали и недостъпни за нови пътувания към началото на тази седмица.

Конфликтът има още едно последствие: въглищата сега пътуват на по-големи разстояния. Австралия изпраща въглища по-далеч - до места като Индия, а Китай купува повече от страни като Колумбия и Южна Африка. Това доведе до увеличено използване на кораби тип Panamax.

Неравномерното възстановяване също доведе до изненади. Китай задейства своите заводи за стомана доста по-рано от други страни, създавайки огромна разлика между цените там и в Северна или Южна Америка. В същото време американци и европейци започнаха да купуват стоки, произведени в Китай, онлайн по време на пандемията, което също се отрази на трафика на контейнерите, използвани обикновено за доставката на стоманени продукти.

Резултатът от това беше, че неща като горещовалуцувани намотки от стомана започнаха да се превозват с кораби, предназначени за насипни товари, увеличавайки времето за изпълнение на операциите.

Търговците на зърно също трябваше да проявят креативност, като много компании от Средния Запад, които обикновено използват специални контейнери за превоз на зърно, се насочиха към тези за насипни товари. В Бразилия Cargill - водещ трейдър на зърнени продукти, е резервирал корабът Capesize, който е способен да превози 180 хиляди тона насипно зърно, за да транспортира соево брашно, показват данни.

Цените за наемането на Capesizes скочиха със 7,2% до 22 468 долара на ден в сряда - най-високо ниво от поне 2014 г. насам, сочат данни на Балтийската борса.

Очакват се и затруднения, тъй като корабите, заседнали в Суецкия канал, пристигат по местоназначение по едно и също време, въпреки че експертите не прогнозират това да има значително въздействие върху цените.