Суперцикълът при стоките може да се окаже мираж

Някои инвеститори залагат, че цените ще се повишават за дълъг период, но пазарните условия не сочат подобно развитие

07:47 | 16 март 2021
Автор: Магдалена Иванова
Суперцикълът при стоките може да се окаже мираж

Интересът към стоковите пазари, предизвиква дебат за това дали цените се насочват към продължителен възход. Исторически погледнато условията за суровините не са подходящи за подхранване на ръст в цените, пише The Wall Street Journal.

Цените на петрола сорт Брент растат с 82% от края на октомври. Медта се търгува на нива, които са по-високи от тези през 2011 г. Храните са достигнали цени от 2014 г., показва индексът на ООН.

Според някои инвеститори и анализатори борсово търгуваните стоки се намират в ранен етап от суперцикъл. Това е период, когато цените на добитъка, зърнените култури, металите, петрола и газа се покачват с години, дори десетилетия.

Продължителният подем ще предостави на инвеститорите възможност да печелят пари от дългосрочни залози върху борсово търгувани продукти, които проследяват цените на суровините. Подобни инструменти придобиват по-голяма популярност през 2000-те г. и началото на 2010-те г., когато пазарите на суровини отчитат ръстове. Те обаче губят популярност през 2014 г., когато стоките поевтиняват.

Но шансът цените на суровините да вървят заедно нагоре в продължение на години е малък. Такива цикли са редки. Те възникват, когато голяма икономика като САЩ или Китай претърпява бърза индустриализация или урбанизация, създавайки търсене на суровини при недостиг в доставките.

Икономисти казват, че в момента не виждат подобен катализатор. Бързата експанзия в световната икономика през тази и следващата година вероятно ще доведе до по-голямо търсене. Освен това много анализатори смятат, че потреблението на петрол се забавя.

Цените на стоките са важен барометър за финансовите пазари. Нарастващите разходи за бензин и енергия допринесоха за умерено ускоряване на темпа на инфлация в САЩ по-рано тази година. Очакванията за скок на потребителските цени доведоха до повишаване на доходността по облигациите през последните седмици и охлаждане на фондовия пазар.

Когато цените на ресурсите поскъпват за по-продължителен период, се случва едно от трите неща. Първото е икономически шок като рецесията през 70-те, причинена отчасти от арабското петролно ембарго. Второто е увеличаване на доставките, тъй като миньори, производители на енергия и фермери се стремят да спечелят пари. С течение на времето обаче хората преминават към по-евтини алтернативи.

Приспособявайки се към инфлацията, цените на суровия петрол в САЩ през 2020 г. бяха доста под върховете си от 2008 и 1980 г., въпреки че бяха повече от два пъти от нивото от 1945 г., показват данните, събрани от проф. Дейвид Джакс от Singapore’s Yale-NUS College.

„Цените на зърното, коригирани с инфлацията, спаднаха след Втората световна война поради напредъка в науката“, обясни още Джакс.

"Последният суперцикъл започна в края на 90-те години, когато бързото разрастване на градовете и индустрията в Китай отприщи вълни от търсене на природни ресурси", посочва Даниел Джерет, главен инвестиционен директор в Stategy Capital LP. По думите му предлагането реагира бавно и цените на суровините, приспособявайки се към инфлацията, се повишиха.

Според Джерет обаче нищо подобно не се случва в момента.

Воденият от Китай суперцикъл започна със суровия петрол и медта, чиито цени бяха на най-ниското си ниво от повече от десетилетие. Това не е така сега: цените на медта, например, са близо до рекордно високи нива.

Настоящата перспектива за цените на суровините е особено сложна поради редица разнопосочни сили.

Някои стоки бяха засегнати от феномена „всичко поскъпва“. Разрастващият се пазар на активи от акции до биткойн предполага, че инвеститорите разполагат с много средства и спекулират, че цените ще продължават да се покачват. Притокът на капитали към благородните метали започна да се обръща, показвайки колко бързо парите могат да бъдат изтеглени от пазара.

Голяма неизвестност е как стремежът за намаляване на въглеродните емисии променя търсенето и предлагането на различни стоки. Преминаването към по-чисти енергийни източници вероятно ще стимулира покупките на суровини като мед и никел, твърдят бичи настроените анализатори. Преди тези усилия да отслабят търсенето на бензин и дизел, липсата на инвестиции в петролната индустрия също може да повиши цените на суровината.

Засега обаче пазарът на петрол продължава да бъде поддържан от членовете на Организацията на страните износителки на петрол и Русия, които задържат милиони барели суров петрол всеки ден, за да подсилят цените.

Намаляването на производството и възстановяването на търсенето в Китай и Индия помогнаха за възстановяване на цените на петрола след срива миналата пролет. Фючърсите върху суровия петрол Брент са поскъпнали с една трета тази година до около 69 долара за барел. Някои инвеститори залагат, че Брент би могъл да надмине рекордното си ниво от 148 долара за барел през 2008 г.

"Производството в САЩ няма да се справи с възстановяването на потреблението поради ограниченията при сондажите във федерални земи и затягането на коланите от страна на производителите", заяви Кристиян Малек от JPMorgan Chase & Co. Според него намаляването на емисиите от страна на сондажните платформи ще увеличи производствените разходи, като в същото време големите петролни компании инвестират във възобновяеми енергийни източници вместо в суров петрол.

Цените на медта са скочили с 67% през последната година до около 9100 долара за метричен тон на Лондонската метална борса. Goldman Sachs Group очаква медта да достигне рекорд от 10500 долара през следващите 12 месеца, отчасти защото енергийният преход ще изисква метали, които съхраняват и предават мощност.

Налице са обаче много предизвикателства. Цените на металите са свързани с нарастващото търсене на стоки и излизането на икономиката от ограничителните мерки. И двата фактора вероятно ще избледнеят. Освен това ще минат години, преди зелената инфраструктура и технологиите да започнат да поглъщат метали като литий със скорост, която тласка цените нагоре, казват анализатори.

Трейдърите твърдят, че в момента на пазара има много мед.

Настоящият спад в цените на металите отчасти отразява същите сили, които стимулираха възстановяването на акциите и корпоративните облигации през последната година.

„Фискалните и парични стимули са в основата на ралито от миналия март насам“, обяснява Том Мълкин, ръководител на научните изследвания в Amalgamated Metal Trading Ltd. Според него обяснението за това какво се случва на пазарите е, че просто има повече пари.