Азиатското производство нараства при силното глобално търсене на стоки

Графика на деня за 1 април

13:09 | 1 април 2021
Обновен: 13:09 | 1 април 2021
Автор: Радостина Ивчева
PMI в Азия се подобряват след волатилния период на Лунната нова година. Графика: Bloomberg
PMI в Азия се подобряват след волатилния период на Лунната нова година. Графика: Bloomberg

Световният център на промишлеността Източна Азия процъфтява, след като глобалната търговия нараства на фона на възстановяването от пандемията, показват данни от няколко страни.

Износът на Южна Корея се е увеличил с най-много от повече от две години през март, докато големите производители на Япония са оптимисти за първи път от есента на 2019 г., информира Bloomberg. Производството в Азия нараства след волатилния период околоЛунната нова година, показват данните от индексите на мениджърите по поръчките PMI.

В същото време усилията за ваксиниране на голяма част от населението в развитите страни увеличават шансовете за „V-образно“ възстановяване на световната икономика през тази година.

Износът на Южна Корея нараства с 16,6% на годишна база през март или с най-бързият темп от 2018 г. насам, показват данните от четвъртък. Доставките за САЩ и Европейския съюз се увеличават до най-високите нива в историята.

Отделен доклад за PMI от IHS Markit показа, че активността в промишления сектор на страната остава непроменена спрямо февруари при 55,3 пункта, което бе най-високото ѝ ниво от 2010 г.

В Япония настроенията на големите производители на автомобили, електроника и други продукти се подобряват до 5 пункта през март, като за първи път от септември 2019 г. достигат ниво над нулата, показва проучване на Японската централна банка. Положителният резултат показва, че оптимистите са повече от песимистите.

Китайският производствен PMI Caixin, който проследява по-малките производители, спада до 50,6 пункта от 50,9 пункта през февруари, докато подиндексът на новите поръчки за износ се увеличава до 51,4 пункта от 47,6 пункта месец по-рано. Ден по-рано данните за официалният PMI на страната показаха повишаване на активността след новогодишните празници на фона на силно вътрешно и международно търсене.