SEC стартира преглед на правилата за разкриване нa инвестиции след колапса на Archegos

Американският регулатор ще се фокусира върху два формуляра, в които понастоящем не е задължително да фигурира информация за сложни финансови инструменти

20:50 | 22 април 2021
Обновен: 20:53 | 22 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските регулатори обмислят по-строги изисквания за оповестяване на информация от страна на инвестиционните посредници в отговор на тазгодишния колапс на Archegos Capital Management и манията по GameStop, предава Bloomberg.

Служители на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) проучват как да увеличат прозрачността при различните видове инвестиции с деривати, които сринаха Archegos, семейният офис на трейдъра милиардер Бил Хуан, твърдят запознати източници. Регулаторът също се сблъсква с натиск от Капитолия да хвърли повече светлина върху това кой стои зад "шортването" на публични компании след манията по GameStop.

Прегледът се намира в начален стадий и Гари Генслер, който пое поста председател на SEC миналата седмица, ще реши как да продължи, посочват запознатите лица. Говорител на Генслер отказа коментар.

SEC фокусира вниманието си върху публични документи, известни като формуляри 13F и 13D, които разкриват големи притежания на акции от хедж фондове, взаимни фондове и семейни офиси. Инвестиционните посредници, които притежават акции на стойност най-малко 100 милиона щатски долара, трябва да подават 13F за портфейлите си на всяко тримесечие, докато фондовете издават 13D, след като техният дял в една корпорация надвиши 5% - предупреждавайки други инвеститори, че те могат да преследват враждебно поглъщане или разделяне на компанията на отделни дружества.

Archegos, която изглежда, че никога не е подавала 13F или 13D, използва суапове вместо обикновени акции, за да натрупа безшумно огромни експозиции, включително залог на стойност 10 млрд. долара във ViacomCBS. Подобно на дериватите, късите продажби също са до голяма степен изключени от формулярите - въпрос, който се превърна в преломна точка тази година, когато законодателите се усъмниха как хедж фондовете правят мечи залози, които изглеждат по-големи от пазарната стойност на GameStop, без никой да знае кой стои зад сделките.

Сред проблемите, които SEC преглежда и оценява, са дали заявленията трябва да включват деривати и къси позиции, както и дали фирмите трябва да представят 13F по-често от всеки три месеца, споделят запознатите лица.. Основното административно преструктуране може да помогне на регулаторите и Wall Street да открият рисковете, които се натрупват във финансовата система. Милиардите долари загуби, които Archegos предизвика за Credit Suisse Group и други фирми, показват последствията от наличието на такива слепи зони.

„Настоящото отчитане на информация е твърде бавно и е непълно“, коментира Андрю Парк, старши политически анализатор в Americans for Financial Reform, базираната във Вашингтон група, която настоява за строги финансови рeгламенти. „Малко хора знаеха за Archegos, докато не се взриви“, допълва още той.

Нови подробности за последиците от колапса на Archegos се появиха в четвъртък, като Credit Suisse заяви, че ще намали кредитирането си за хедж фондове с една трета, след като колапсът струва на банката 5,5 млрд. долара. Загубата е една от най-скъпите в историята на банката и я принуди да се обърне към инвеститорите за свеж капитал от 2 милиарда долара.

Ако SEC изисква по-голяма прозрачност, то това ще бъде приветствано от бизнес групи, които отдавна твърдят, че инвеститорите трябва да бъдат принудени да оповестяват инвестиционни залози срещу компании и деривати, които са пряко свързани с цените на акциите.

Но хедж фондовете и инвеститорите активисти вероятно ще лобират за отблъскване на промените. Този лагер по въпроса твърди, че необходимостта от разкриване на къси позиции би ги превърнала в обект на корпоративни клеветнически кампании и възпира търговията, която от своя страна може да разкрие лошо управлявани компании или дори измами. Индустрията също така посочва, че не е необходима повече прозрачност, тъй като участниците на пазара вече знаят нивото на негативните залози, направени срещу конкретни компании, дори ако не могат да видят кой прави сделките.

Един трънлив въпрос, пред който е изправена SEC, е колко голяма гъвкавост всъщност има, за да преработи правилата, коментират запознатите лица. Настоящите изисквания за оповестяване се основават на дялови ценни книжа, които дават на инвеститорите право на вот на корпоративните избори, а не на сложни финансови инструменти като деривати или опции.

Демократите от Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите също разглеждат въпроса дали регулациите трябва да бъдат засилени, включително като принудят семейните офиси като Archegos да подават поверителни формуляри в SEC, които имат за цел да помогнат за идентифициране на заплахите за стабилността на пазара, посочва помощник на Конгреса. Дори когато семейните офиси подават 13F, те често избягват да отчитат публично инвестициите си, тъй като SEC им позволява да подават конфеденциално части от документацията.

Все още няма натиск за прокарване на законодателство, защото неговите създатели биха искали да дадат на Генслер време да се климатизира на новата си позиция според помощника в Конгреса. В допълнение някои членове на Конгреса смятат, че SEC има всички необходими правомощия, за да направи нужните промени.

Всеки ход за увеличаване на прозрачността би представлявал контрапункт на това, което беше предложено по време на администрацията на Тръмп, когато SEC се опитваше да освободи фирмите от ангажимента по подаване на 13F, освен ако не притежават акции на стойност най-малко 3,5 милиарда долара. Планът беше оттеглен в края на миналата година на фона на тежки критики от публични компании.