Новият председател на Credit Suisse и болезнената мисия по спасяване на 165-годишния кредитор

Антонио Орта-Осорио пристига след три седмици и още от първия си ден като председател на Борда на директорите ще бъде изправен пред трудни решения

13:15 | 10 април 2021
Обновен: 13:21 | 10 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Работата по контрола на щетите в Credit Suisse Group вследствие на двата финансови колапса, които зашеметиха банковия свят, скоро ще отстъпи пред въпроса как 165-годишният швейцарски кредитор ще възстанови своя бизнес и репутация, пише в свой анализ Bloomberg.

Новият председател на Борда на директорите, изпълнителният директор на Lloyds Banking Group Антонио Орта-Осорио, пристига след три седмици, за да започне търсенето на отговори след двата колапса на Archegos Capital Management, семеен инвестиционен офис със седалище в Ню Йорк, и кредиторът Greensill Capital, който заличиха почти едногодишна печалба.

Орта-Осорио има няколко възможни курса, включително: "разчистване на дома", редуцирайки счетоводния баланс на Credit Suisse и намалявайки капитала, разпределен за звеното за инвестиционно банкиране; продажба на части от бизнеса, задълбочавайки фокуса си върху звеното за управлението на богатството и възстановяване на капитала; неохотно придобиване от приобретател; или сливане с по-големия си съсед в Цюрих - UBS Group.

Пазарната стойност

Пазарната стойност на Deutsche Bank почти достигна тази на Credit Suisse. Графика: Bloomberg

С отписването от 4,4 милиарда франка (4,7 милиарда долара), обвързани със загубите от Archegos, последиците от колапса на Greensill Capital, редуцирането на дивидентите и спирането на обратното изкупуване на акции, разочарованията сред заинтересованите страни започват да кипят. Спекулациите за бъдещето на инвестиционната банка са всевъзможни, както и тези за звеното за управление на активи и съдбата на най-високопоставените мениджъри.

Ето как биха могли да се развият нещата според интервюта с над двайсет банкери, анализатори, консултанти и мениджъри, които поискаха да не бъдат назовани, обсъждайки хипотетични сценарии и непублични въпроси:

Самопомощ

След консултации с ръководители и служители първият ход на новия председател може да включва звеното за управление на активи, чиято стойност възлиза на 440 милиарда франка. Бизнесът е твърде малък, за да се конкурира в световен мащаб, и неговите лидери в момента са разсеяни от последиците от Greensill. Въпреки че са възможни различни развръзки, включително частична продажба или листване, продажбата на цялото звено  може да достигне цена до 5 милиарда франка - сума, базирана на предишни сделки в бранша.

Allianz е сред компаниите, които са предявили интерес към звеното на Credit Suisse, според запознати лица. BlackRock също е сред потенциалните купувачи, предаде Reuters в петък. Говорителите на Allianz и BlackRock отказаха коментар.

Говорител на Credit Suisse заяви, че банката не планира да продава цялото или част от звеното си за управление на активи.

Първоначалните решения на Орта-Осорио могат да зависят от това дали швейцарският регулаторен орган Finma ще започне да изисква от Credit Suisse да складира повече капитал срещу своите кредитни или оперативни рискове, както разпореди, след като преди десетилетие UBS загуби около 2 милиарда долара от неоторизирана търговия, дело на базирания в Лондон трейдър Куеки Адоболи.

Засега една добра новина за Credit Suisse е, че тя остава финансово стабилна. Нейните капиталови съотношения са само малко под средното ниво на  европейските й конкуренти и над регулаторния минимум.

С капитал до голяма степен непокътнат инвестиционната банка, която все още е конкурентна в области като консултантска дейност, управление на богатството и печеливши операции на местно ниво, Орта-Осорио може да се опита да направи онова, което неговите предшественици не успяха: свиване на инвестиционното банкиране - разпродаване на част или всички основни брокерски услуги, по-директно обвързване със звеното за управление на богатство, частично оттегляне от кредитна търговия и намаляване на експозииците, финансирани с ливъридж. Bloomberg не успя да се свърже с Орта-Осорио за коментар.

По-радикален вариант би бил пълното премахване или продажба на инвестиционната банка - ход, който историята показва, че изключително труден, и би могъл да ограничи продуктите, достъпни за свръхбогатите клиенти на звеното за управление на богатството.

Поглъщане

Враждебните поглъщания в банковото дело са рядкост, но ситуации като тази, в която се намира Credit Suisse, са също толкова необичайни. Пазарът я оценява на около половината от счетоводната й стойност, а американските гиганти като JPMorgan Chase и Morgan Stanley преди са намеквали интерес за придобиване.

Банкерите пресмятаха цената на Credit Suisse още преди събитията около Archegos. Deutsche Bank може да проучи сделка за създаване на европейски шампион по инвестиционно банкиране с един от най-големите мениджъри на управление на богатство в света. BNP Paribas, една от малкото европейски банки, способни да сключат подобна сделка, може да се разрастне бързо в Азия, като същевременно разшири своето инвестиционно банкиране.

За дългострадащите акционери на Credit Suisse частична или цялостна продажба може да се окаже предпоставка най-накрая да си възвърнат инвестицията. Последното десетилетие под председателството на Урс Ронер беше изцяло загубено. Ронер генерира капитал за милиарди, докато цената на акциите загуби 70% от стойността си по време на неговия мандат.

Банката би могла да привлече вниманието и на активист инвеститор, който би могъл да притисне борда да ускори своите преоценнки на персонала и стратегията.

Какво казва Bloomberg Intelligence:

„Потенциалната продажба на звеното за управление на активи, струващо 450 милиарда долара, за 3,7-4 милиарда долара може да има смисъл, тъй като бизнесът вероятно е изправен пред юридически проблеми, свързани с рисковете около Greensil и загубата през четвъртото тримесечие от 458 милиона долара. Подразбиращата се цена на стойност по-малко от 1% от активите изглежда ниска до средна спрямо последните сделки на мениджърите и може да отразява оперативна отстъпка. Структурата на правните задължения също значение. Множество участници в търга, съобщени от Reuters, биха могли да повишат цената", посочва Алисън Уилямс, старши банков анализатор в BI

Швейцарското решение

UBS и Credit Suisse проучиха сливане миналата година, посочват запознати. Основен аргумент ще бъде спестяването на разходи, които вероятно възлизат на милиарди.

Всяка сделка би била сложна и предполага интеграционна работа в продължение на години. Credit Suisse ще трябва първо да отдели швейцарското си звено поради антимонополни причини. Обединената банка ще увеличи обхвата на звеното си управлението на богатство и активите и би могла също така да възвърне глобалното си влияние в инвестиционното банкиране.

Има клопки обаче. UBS намали бизнеса си с фиксиран доход. Сливането с Credit Suisse би означавало пълен обрат и не е ясно дали швейцарският регулатор - който сам преминава през лидерски преход - би искал да разглежда още по-дълъг счетоводен баланс след спасяването на UBS преди десетилетие.