Цената на колапса на Archegos за Credit Suisse: 4.7 млрд. долара и сътресения по върховете

Швейцарският кредитор също ще намали дивидента си и ще замени ръководителите на ключови звена

17:48 | 6 април 2021
Обновен: 17:48 | 6 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Credit Suisse публикува загуба в размер на 4,7 милиарда долара от срива на Archegos Capital Management, намали дивидента си и заяви, че ръководителите на инвестиционното банкира и риск мениджърите ще напуснат банката, предава Wall Street Journal. 

Швейцарският кредитор е най-силно засегнатият от колапса в края на миналия месец на Archegos, американски семеен инвестиционен фонд, претърпявайки значителни загуби в звеното си, обслужващо хедж фондове. Кризата с Archegos възникна само седмици след като Greensill Capital - британски фонд, който беше дълбоко обвързан с Credit Suisse, подаде заявление за несъстоятелност и остави банката да поеме по-голямата част от щетите.

Главният изпълнителен директор Томас Готщайн ще остане на позицията си, но главният риск директор Лара Уорнър напуска банката във вторник, а ръководителят на инвестиционното банкиране Брайън Чин ще се оттегли в края на април.

Двойният удар на Archegos и Greensill представлява най-големият тест за банката от години и идва на фона на преход във висшето ръководство. Готщайн пое управлението преди година, след като неговият предшественик Тиджане Тиам бе принуден да напусне, след като банката беше заловена в шпионаж на наскоро напуснал изпълнителен директор.

По-късно този месец дългогодишният председател на Борда на директорите Урс Ронер ще се пенсионира. Негов наследник ще бъде външен кадър - изпълнителен директор на Lloyds Banking Group Антонио Хорта-Осорио.

Credit Suisse преживя редица трудности и през последните години, сред които изненадващи обвинения в неправомерна дейност, които удариха печалбите й и подкопаха репутацията й като безопасно място за съхранение на богатство. Готщайн обеща да управлява с по-строга ръка и да избягва по-нататъшни изненади.

„Двата удара на Greensill и Archegos разбиват всяка илюзия, че непрекъснатите репутационни кризи са аномалии, които могат да бъдат извинени“, коментира Нир Косовски, главен изпълнителен директор на Steel City Re, който помага на компаниите да управляват риска, свързан с репутация, чрез консултантски услуги и застраховки.

„Въпросът почти винаги се свежда до прикрита информация, авторитет, отговорност и липса на междуорганизационно събиране и анализ на разузнавателна информация относно риска за репутацията“, коментира Косовски.

За да увеличи капитала си, Credit Suisse заяви, че ще спре програмата за обратно изкупуване на акции и ще изплати редуциран дивидент на своите акционери чрез комбинация от капитал и неразпределена печалба. Готщайн и останалата част от изпълнителния съвет няма да получат бонуси за 2020 г. Ронер се отказва от част от заплатата си.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с близо 25% от началото на март, но спадът в цените е частично смекчен в рамките на днешната търговия.

Докато дупката, създадена от колапса на Archegos, е значителна, силното представяне на банката през първото тримесечие компенсира част от щетите. Банката заяви, че очаква загуба преди данъци за първото тримесечие от 900 милиона швейцарски франка или около 960 милиона долара.

Credit Suisse посочи, че отношенията й както с Archegos, така и с Greensill се нуждаят от „съществен допълнителен преглед и контрол“. Банката сподели, че Борда на директорите е сформирал кризисен екип и е наел външна помощ за разследване на ситуацията.

Кризите предизвикаха основна преоценка сред членовете на Борда и Готщайн за това как трябва да фунционира банката. Резултатът от разследванията може да принуди банката да преструктурира по-надеждното си звено за управление на богатството и все още нестабилната инвестиционна банка.

Разследванията също така ще покажат как банката, след като е инвестирала огромни суми в контрол на риска и надзора през последните години, е позволила да бъде толкова дълбоко замесена и в двата колапса. В случая с Greensill банката е преоценила взаимоотношенията си британския фонд няколко пъти през последните години, но е продължила да разширява бизнеса си с компанията.

Credit Suisse спря средствата си от Greensill на 1 март, след като изтече кредитната застраховка, за която Greensill отговаряше. Застраховката беше повишила безопасността на средствата, позволявайки на Credit Suisse да ги предложи като алтернатива на тези на паричния пазар, въпреки че много от основните инвестиции бяха от подинвестиционен клас.

През март ръководството на банката понижи Ерик Варвел, ръководител на звеното за управление на активи и назначи нов ръководител на дивизията.

Част от неотдавнашния спад в цената на акциите на Credit Suisse е свързан с опасенията, че банката ще трябва поне частично да компенсира инвеститорите в Greensill. Изплащането на обезщетения може да отнеме години, тъй като банката трябва да си върне парите от застрахователите и основните кредитополучатели на Greensill. Предварителните вътрешни оценки на банката посочват, че загубите от фонда възлизат до 1,5 милиарда долара, според запознато лице.

Три седмици след кризата в Greensill се появиха още лоши новини за швейцарския кредитор. Credit Suisse беше една от най-малко шест банки, които разпродадоха големи експозиции, когато Archegos се срина. Базираният в Ню Йорк семеен офис беше натрупал експозици с големи заеми от банки, но се оказа неспособен да ги поддържа, когато цената на една от акциите се срина рязко.

Credit Suisse беше една от последните банки, които напуснаха, съобщи The Wall Street Journal. Някои анализатори са изчислили, че загубите от продажбата варират между 3 и 4 млрд. долара

Кристиан Майснер, ветеран от Bank of America и Goldman Sachs, ще бъде назначен за нов ръководител на инвестиционното банкиране, заяви Credit Suisse във вторник. Миналата година банката нае Майснер да ръководи ново звено, свързващо най-богатите й клиенти с инвестиционната банка. Ръководството ще назначи бившия си главен риск директор Йоахим Оехслин временно отново на този пост. Ще бъде заменен временно и ръководителят на отдел „Вътрешен контрол“.

Ръководителят на звеното за търговя с финансови инструменти Пол Галието, ключов лице в събитията с Archegos, също ще напусне банката този месец, се казва в бележка, прегледана от Wall Street Journal.

Томас Халет, анализатор в Keefe, Bruyette & Woods Europe, коментира, че дългосрочните последици за Credit Suisse могат да включват много строг регулторен контрол, ограничавайки способността на банката да стартира нови бизнес линии, да редуцира допълнително дивидентите и обратното изкупуване на акции. Съществува и риск, допълни той, клиентите „потенциално да преместят бизнеса си другаде“.

Миналата седмица S&P Global Ratings, Moody’s Investors Service и Fitch Ratings понижиха рейтингите на банката.

„Въпреки че беше осигурена яснота относно размера на загубите на хедж фондовете, дебатът около високорисковата, концентрирана стратегия в Credit Suisse едва сега започна“, допълни Халет.