ЕЦБ започва проверки на Deutsche Bank и BNP Paribas след колапса на Archegos

Европейската централна банка ще оцени инвестиционния риск от експозициите на банките към хедж фондове

15:56 | 13 април 2021
Обновен: 16:05 | 13 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият финансов надзорен орган на Европа поиска от някои банки на Стария континент допълнителна информация относно техните експозиции към хедж фондове след неотдавнашния срив на Archegos Capital Management, предава Bloomberg.

Проверките от страна на Европейската централна банка на кредиторите Deutsche Bank и BNP Paribas са стандартна практика след подобно разрушително събитие за индустрията, коментират запознати лица. Всички банки, контролирани от ЕЦБ, които имат значителен бизнес с хедж фондове, вероятно ще се сблъскат с предоставяне на отговори по тези въпроси.

Представителите на ЕЦБ, Deutsche Bank и BNP са отказали коментар пред Bloomberg.

Сривът на Archegos, потаен семеен инвестиционен офис, може да причини до 10 млрд. долара загуби за банките, изчисляват анализатори от JPMorgan. Само швейцарският кредитор Credit Suisse Group обяви загуба в размер на 4,4 милиарда швейцарски франка (4,7 милиарда долара) през първото тримесечие.

За разлика Credit Suisse банките от еврозoната до голяма степен останаха невредими. Deutsche Bank притежаваше експозиция за няколко милиарда към Archegos, когато събитията започнаха да се разплитат, но германският кредитор бързо продаде своите дялове, съобщава Bloomberg News. От ръководството на Deutsche заявиха, че банката няма да понесе загуба в резултат на колапса.

Archegos сключва сделките си с помощта на така наречените "основни брокерски единици" в редица инвестиционни банки, като на практиква получава огромни заеми, за да увеличи възвръщаемостта от инвестициите си. Когато инвестициите се сринаха и кредиторите поискаха допълнително обезпечение, семейният инвестиционен офис потъна и банките се надпреварваха коя по-бързо да се откаже от своите притежания, докато стойността на дяловете им се сриваше.

Основните брокерски единици печелят пари, предоставайки кредити и ценни книжа на хедж фондове и изпълнявайки техните сделки. Бизнесът е рисков, но доходоносен, като е генерирал на европейските банки Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Societe Generale и UBS Group приходи на обща стойност 4 милиарда долара през 2019 г. според доклад на JPMorgan.

„Необходимо е да се проучат внимателно причините, поради които банките са позволили на фонда да се възползва до такава степен“, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел в интервю за Der Spiegel миналата седмица. „Това е предупредителен сигнал, че има значителни системни рискове, които трябва да бъдат по-добре регулирани“, допълни Шнабел.