Русия започва да изтегля военни от украинската граница, деескалирайки напрежението

Военните части ще се върнат в своите бази до 1 май, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу

15:51 | 22 април 2021
Обновен: 19:54 | 22 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия заяви, че ще започне да изтегля хиляди военнослужещи от районите в близост до украинската граница от петък - ход,който може да успокои напрежението със Запада, което ексалира през последните седмици, предава Bloomberg.

След обявяването на новината рублата поскъпва с 1,4% спрямо долара. Руската валута се обезцени значително през последните дни на фона на опасенията, че конфликтът може да доведе до нови санкции на Запада.

"Военните части ще се върнат в своите бази до 1 май", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу в четвъртък в Крим, където е на посещение за преглед на военни маневри.

„Целите на тези изненадващи проверки бяха изпълнени изцяло. Силите показаха способността си да защитават надеждно страната“, посочи Шойгу пред командирите, обявявайки края на операцията. „Военната активност на НАТО в този регион значително се е увеличила“, отбеляза Шойгу.

Западните власти твърдят, че Русия е ангажирала 100 000 военнослужещи, както и танкове, бойни самолети и друго тежко оборудване, в райони близо до границата с Украйна през последните седмици. САЩ и европейските им съюзници призоваха Кремъл да отзове силите си, но Москва заяви, че е свободна да разполага своите военни където е необходимо на своя територия.

Напрежението между

Напрежението между Русия и Украйна ескалира заради сепаратистките региони. Карта: Bloomberg

„Москва счита, че е предала посланието си“, коментира Фьодор Лукянов, ръководител на Съвета по външна и отбранителна политика, който съветва Кремъл. „Настъпи известна деескалация и сега конфронтацията се върна в политическата и дипломатическата сфера“, допълни още той.

На фона на украинската криза президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с Владимир Путин, призовавайки руския лидер за намаляване на напрежението и предлагайки среща на върха по-късно тази година - жест, който бе приветстван в Москва.

Русия отрече струпването на военни да представлява заплаха за Украйна, но Кремъл обвини правителството в Киев за подготовка на нападение над сепаратисткия район Донбас в източната част на страната, подкрепян от Москва. Украинското правителство отхвърли тези твърдения и обвини Москва, че сама планира военно нашествие.

Още във вторник Шойгу обвини Украйна, че се стреми да дестабилизира Донбас и посочи, че струпването на войски е в отговор на заплахите от НАТО. На 13 април той заяви, че ученията ще приключат до две седмици.

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел нарече ситуацията „изключително напрегната и много тревожна в резултат на концентрацията на сили от руската страна на украинската граница“. Тя и други западни лидери многократно са призовавали Кремъл да деескалира напрежението с Украйна.

В сряда Путин предупреди Запада да не пресича руската „червена линия“, но говорителят му в четвъртък отказа да уточни къде се намира тази линия по отношение на Украйна.