Гърция с план за рестарт на туризма от 4 стълба

гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 на 19 април 2021 г.

17:13 | 12 април 2021
Обновен: 17:14 | 12 април 2021
Преводач: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът на туризма Харис Теохарис представи обширен план за рестартиране на туризма, съобщава гръцкото издание ekathimerini.com.

Говорейки в качеството си на председател на Глобалния комитет за управление на кризи към Световната туристическа организация (UNWTO) на хибридно заседание, под егидата на Саудитска Арабия, Теохарис предложи план за действие, включващ четири стълба. Те са: възобновяване на безопасно трансгранично пътуване, безопасно предвижване на туристите, осигуряване на ликвидност на бизнеса в туристическия сектор, подкрепа за работа и възстановяване на доверието на пътниците.

Предложенията на министъра на туризма бяха одобрени единодушно от пленарната зала, повреме на срещата за възобновяването на глобалния туризъм през 2021 година.

„Приемането на дигитални здравни решения или дигитални сертификати за ваксинация срещу Covid-19 ще осигури възможно най-бързото възстановяване на свободното движение между държавите. Европа прие предложението на премиера Кириакос Мицотакис и продължава с дигитален зелен сертификат, който ще допринесе за улесняване на пътуванията и укрепване на туризма.", посочи Теохарис.

Междувременно гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 на 19 април 2021 г., съобщи посолството ни в Атина, цитирано от БГНЕС.

Пристигащите в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски), подлежат на задължителна седемдневна карантина. Изолацията може да бъде прекъсната единствено в случай, че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

При влизане в страната се изисква да бъде представен и негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

Всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.