Гърция се готви за втори летен туристически сезон в условията на пандемия

Туристическият сектор е от голямо значение за страната

17:50 | 5 април 2021
Автор: Николета Рилска
Гърция се готви за втори летен туристически сезон в условията на пандемия

В цяла Европа хората очакват и се надяват да разберат дали летните ваканции в чужбина ще бъдат възможни. Много страни към момента имат забрани за пътувания в чужбина или ги позволяват само в краен случай, като изискват престой под карантина за определен период от време за пристигащите, пише BBC.

Гърция е сред държавите, които са силно зависими от туризма и търси възможности за отваряне за чуждестванни посетители, които са ваксинирани или имат отрицателен тест за Covid-19. На фона на ръста на новите случаи в много европейски държави обаче ситуацията остава несигурна.

Юджийн Теодоридис и неговият екип отдават под наем катамарани и яхти за екскурзии до гръцките острови. Техните клиенти идват от Великобритания, САЩ, Германия и Южна Африка.

“През цялата зима подготвяхме лодките за туристите, които ще дойдат”, посочва Теодоридис. “Ще сме готови, когато границите отворят и ще можем да приветстваме всички гости от цял свят”, добавя той.

Защо туризмът е толкова важен за гърците?

Гърция е готова да отвори за посетители от средата на май, но Теодоридис посочва, че не е ясно колко други страни ще позволят пътуванията.

“Разбирате, че това не зависи единствено от нас. Много други страни трябва да се съгласят на специфични протоколи, за да позволят на хората да пътуват”, отбелязва той.

По негови думи към момента планирането е много трудно. Случаите на новозаразени с Covid-19 нарастват в много страни в Европа, като Гърция все още има рестрикции за овладяване на заразата. В Атина ресторантите, баровете и магазините за туристи са затворени.

Това обаче буди все по-голямо недоволство сред местните жители, тъй като туристическата индустрия генерира една пета от гръцката икономика.

Страната планира да ваксинира всички служители от туристическия сектор до лятото. Също така тя призовава за издаването на ваксинационни сертификати или паспорти, които да позволят на чуждестранните посетители да пътуват.

Според министъра на културата Лина Мендони ваксинационните сертификати са много важни, за да може “всеки да се чувства наистина сигурен” да посети гръцките археологически градове и музеи.

Европейският съюз обсъжда планове за въвеждането на единни дигитални паспорти, които да показват дали хората са ваксинирани срещу Covid-19, тествани или имат антитела.

Австралийският канцлер Себастиан Курц е сред политиците, силно подкрепящи мярката.

“Тези, които са ваксинирани, трябва да имат пълна свобода”, заяви той пред германския вестник Bild. “Това важи и за тези, които са прекарали вируса и имат имунитет. Също така и за всички, които имат тест и могат да докажат, че той е отрицателен”, добави Курц.

Какво може да се очаква при възстановяване на пътуванията?

Към момента изискванията за тестове за пътуващите и цените им варират в различните държави. Някои европейски страни приемат бързите антигенни тестове, докато в други са валидни само PCR тестовете, чието обработване отнема повече време.

В някои държави също така има изисквания за карантиниране на хората, които се завръщат от пътувания в чужбина. Европейските правителства се надяват, че подобни ограничения могат да бъдат разхлабени, но това ще зависи от нивата на новозаразени.

Въпреки пандемията някои хора продължават да пътуват. Няколко хиляди германски туристи отлетяха за Майорка за великденските празници, въпреки че Берлин посъветва да не се предприемат пътувания.