Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българска компания произвежда машини за електролиза и разработва ДВГ на водород

Драгомир Иванов, изпълнителен директор на Hydrogenera, в "Светът е бизнес" 09.05.2024 г.

21:05 | 9 май 2024
Автор: Георги Месробович

Съхранението, преносът и употребата на водорода са сходни с това на природния газ. Производството на електролизьорите (машините за електролиза) е съобразено с нуждите на различните потребители, като има малки модели по 10 киловата, така и най-големият модел от 1 мегават. Компанията е разработила и прототип на двигател с вътрешно горене, задвижван от водород, целта им е да се създаде двигател с нулеви емисии. Комбинация от всички зелени технологии биха дали решения за различни сектори и най-добър преход, това коментира Драгомир Иванов, изпълнителен директор на Hydrogenera, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Hydrogenera произвежда електролизьори – машини, които разграждат водата на водород и кислород с помощта на електричество или така наречената електролиза. Основната цел е производството на водород, който е чисто и без емисионно гориво, като компанията се фокусира върху производството на всички части сами, каза Иванов.

Съхранението и преносът на водород е сходно с това на природния газ. Производството на електролизьорите е съобразено с нуждите на различните потребители, като има малки модели по 10 киловата, така и най-големият им модел от 1 мегават. Често в България има предразсъдъци, че подобно развитие не би било възможно, но компанията доказва обратното.

Hydrogenera е минала през един частен рунд на финансиране, с който се фокусира върху разширяване на капацитета и екипа на компанията. В момента производствената база е под наем и се надяват в бъдеще да отворят своя собствена. Гостът каза, че естественият път на развитие на подобни компании винаги е към борсата.

В момента имат капацитета за серийно производство на мегаватовия модел. Този тип модели се търсят от потребители с големи нужди за водород. Гостът обясни, че се предвижда, че на България ще са нужни около 300-400 мегавата електролизьори за покриването на нормативните минимуми.

Големите соларни паркове са голям потребител на технологията, тъй като в дните на отрицателни или нулеви цени на електричеството, те използват излишъка, за да произвеждат водород и да го продават след това. По този начин електричеството не се губи и парковете минимизират потенциалните загуби. Водородът може да се използва във всичко, което и природният газ.

Едномегаватовия електролизьор на световния пазар струва между 1 и 2 милиона евро, в зависимост от ефективността му, която варира като най-ниско ефективните на пазара са около 40%. Моделът на Hydrogenera е с ефективност от 85% и се продава за 1,6 милиона евро.

Компанията е разработила прототип на двигател с вътрешно горене, задвижван от водород, целта им е да се създаде двигател с нулеви емисии. Гостът смята, че само един вид технология като електромобилите не биха дали всички отговори. Комбинация от всички зелени технологии биха дали решения за различни сектори и най-добър преход. Той допълни, че съвсем скоро очаква да видим по-честа употреба на водорода сред автомобилите.

Гостът се надява, че в енергийния преход на България водородът ще намери ролята си, а компанията да бъде помощник в декарбонизацията. Екипът на фирмата е от 36 души, които са специалисти в различни направления. Конкурентите им се делят на две групи – големи компании с голям финансов ресурс и по-малки такива като тях. Те разчитат на това, че когато имат идея тя се реализира изключително бързо, доколкото в големите предприятия вземането на решения и реализацията им е по-бавна.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.