В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Водородът е единственото решение Европа да бъде енергийно независима

Константин Томов, главен редактор на AutoMedia, автор и водещ на "Колела", "В развитие", 06.10.2023 г.

16:11 | 6 октомври 2023
Обновен: 10:46 | 9 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

Автомобилната индустрия в Европа зависи от това дали континентът ще може да се пребори с действащия външен лобизъм и дали ще наложи водорода като трайно решение. Съпротивата срещу водорода е много силна от всички доставчици на горива към Европа, но в момента водорода изглежда единственото решение Европа да стане относително енергийно независима. Това коментира Константин Томов, главен редактор на AutoMedia, автор и водещ на "Колела", в рубриката „Автомобилите в развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Има сериозни пречки това да се случи на този етап, но това са пречки, които могат да се преодолеят ако се работи в тази посока. Въпросът е да има ясна политическа цел, така както имаше такава за електромобилите.“

Държавите членки на Европейския съюз се съгласиха за по-смекчени изисквания свързани със стандартите Евро7. Томов посочи, че това действие е крачка към здравия разум, защото цялата логика на този стандарт беше необяснима, тъй като ЕС заяви ясна амбиция да забрани изцяло двигателите с вътрешно горене. България беше една от осемте страни, които се противопоставиха на оригиналното предложение.

Промените включват намаляване на изискванията за товарните автомобили, както и за пътническите автобуси. Другата промяна е въвеждане на стандарти за емисии, различни от ауспуховите – от износване на гуми, спирачни дискове и т.н. Промяна има и при преходните периоди като забраната за двигатели с вътрешно горене остава за 2035 години, но се удължава срока, в който държавите ще могат да я прилагат. „На практика тя ще влезе в сила най-късно през 2038 г.“

Идеята на европейските субсидии беше да постави достатъчно електромобили на пазара, така че създателите на зарядни мрежи да имат мотивация за инвестиции. Въпросът е че с увеличаването на броя на електромобилите, нараства и нуждата от инфраструктурата.

Останалите теми, които се коментираха в рамките на рубриката „Автомобилите в развитие“ са ще продължат ли да съществуват малките градски автомобили и възможността на Русия да се наложи на пазара на електромобилите.

Според Томов, малките градски автомобили са на изчезване и ще изчезнат, тъй като това което ЕС направи до сега в областта на екологията, заличи малкия, достъпен автомобил. „Почти никой вече не произвежда такива коли“.

Относно бъдещето на Русия като производител на батерии и като фактор в електромобилността в бъдеще, събеседника обясни, че идеята на Росатом е насочена към вътрешния пазар. Тази цел е с фокус към мобилност насочена към товарните автомобили и статични батерии за съхранение на енергия за енергопреносната мрежа. „За Русия прехода към електромобилите не е толкова спешен, колкото Европа.“

Целият коментар може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.