Тръмп и петролните гиганти са екип, роден от ада на климатичната криза

Големите петролни компании може и да съчувстват на многобройните юридически главоболия на Тръмп, но обединяването на силите им с него не е отговорът

20:30 | 10 май 2024
Автор: Марк Гонглов
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако все още не сте сигурни в позицията на Доналд Тръмп по отношение на изменението на климата, то фактът, че компаниите за изкопаеми горива помагат за плащането на съдебните му сметки, би трябвало да го изясни.

За да бъдем честни, сумата от петролните пари, които отиват, за да предпазят някогашния и евентуално бъдещ президент от затвор, е нищожна - малко по-малко от 128 000 долара досега тази година, или 2% от 6,4 милиона долара, които големи петролни компании са дали на комитета за набиране на средства на Тръмп, според анализ на информационната организация Heatmap на данни, предоставени от комуникационната група Climate Power. Това едва ли е достатъчно за един съдебен процес срещу порнозвезда с пари за мълчание.

Но секторът се готви да даде много повече, съобщава Washington Post, особено след като Тръмп обеща да удовлетвори всяко негово желание през втория си мандат. Екологични правила и стандарти за емисиите от ауспусите? Няма. Разрешение за сондиране, бейби, сондиране от Аляска до Мексиканския залив? Имате го.

"Те получиха голяма възвръщаемост на инвестициите си по време на първия мандат на Тръмп, а Тръмп дава ясно да се разбере, че ги очаква още по-голяма печалба, ако бъде преизбран", казва старши съветникът на Climate Power Алекс Уит пред Post.

"Големите петролни компании дават пари на републиканците" е толкова подвеждащо заглавие, колкото могат да бъдат новинарските заглавия. Но в този случай то е забележително по няколко причини.

Първо, въпреки че президентът Джо Байдън е направил повече за борбата с изменението на климата от всеки друг президент на САЩ и въпреки че Тръмп е направил вероятно най-малко, откакто за първи път разбрахме, че "изменението на климата" е нещо, американците все още изглежда не смятат, че има драстична разлика между двамата по въпроса. Вярно е, че действията на Байдън в областта на климата не са попречили на САЩ да добиват повече нефт и газ от всякога или да попречат на компаниите за изкопаеми горива да реализират рекордни печалби. Но гласоподавателите трябва да разберат колко сериозен е изборът през ноември и да следят парите.

Второ, прегръдката на петролната индустрия с Тръмп идва в момент, когато брандът ѝ е сравнимо токсичен с неговия. Тъй като затоплянето, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, води до повече разрушения и страдания, ние ще продължим да настояваме за алтернативи. По данни на енергийния мозъчен тръст "Ембер" за първи път през миналата година възобновяеми източници като слънцето и вятъра са генерирали 30% от електроенергията в света. Той прогнозира, че производството на електроенергия от изкопаеми горива и емисиите ще намалеят тази година, дори и при нарастващо търсене на енергия. 


Революция в областта на възобновяемите енергийни източници. През 2023 г. зелените енергийни източници за първи път ще съставляват 30% от световното производство на електроенергия благодарение на ръста на слънчевата и вятърната енергия. Енергията от изкопаеми горива почти не се е увеличила.

Петролно-газовият сектор естествено иска да защити активите си в земята и да запази рекордните печалби възможно най-дълго. Но може би ще успее да избегне бъдещето на още по-строги екологични регулации и политически реакции по света, ако се опита да работи с този преход, вместо да се бори с него, особено под знамето на човек, който не е в час не само с науката за климата, но и с общественото мнение.

Междувременно американските лаборатории за демокрация подготвят мощни оръжия срещу индустрията. Върмонт е на път да приеме закон, който ще принуди петролните и газовите компании да покрият щетите, причинени от глобалното затопляне, създавайки своеобразен суперфонд за възстановяване и адаптиране. Законът ще използва бързо развиващата се наука за определяне на климатичните събития, за да определи точни суми в долари, които компаниите трябва да плащат за всяко ново събитие като смъртоносните наводнения от миналото лято. Предстои да видим дали консервативните американски съдилища ще допуснат такива закони, но други щати с по-голямо население и по-големи рискове от изменението на климата ще ги наблюдават внимателно, както и правителствата по света.   

Индустрията също така е изправена пред планина от съдебни дела от страна на щатите и други местни власти, включително такива от Калифорния, които имат цели, подобни на закона за суперфондовете на Върмонт. Някои от тези дела скоро ще бъдат разгледани в щатски съдилища след години на забавяне, което може да вдъхнови още повече съдебни дела и в крайна сметка да доведе до огромно споразумение, подобно на това за тютюна. Големите петролни компании може и да съчувстват на многобройните юридически главоболия на Тръмп, но обединяването на силите им с него не е отговорът.