Гърция вижда в стимулите на ЕС възможност да реформира и съживи икономиката си

Програмата има потенциал да мобилизира около 57 милиарда евро

16:15 | 31 март 2021
Обновен: 16:15 | 31 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гръцкото правителство, водено от премиера Кириакос Мицотакис, вижда плана на Европейския съюз Next Generation за финансиране на икономическото възстановяване като решаващо за Гърция, която се опитва да излезе от пандемията, докато все още се бори с дълговата дългогодишна криза, пише Bloomberg.

"Правителствените предложения за разпределяне на пари от фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС представляват „мост към живота след пандемията“, който може да добави 7 процентни пункта към икономическата продукция през следващите шест години, каза Мицотакис в сряда по време на представянето на плана. 

Окончателният план на Гърция за използване на фондовете се фокусира върху четири основни области: цифров преход, заетост, обучение и социално сближаване, зелената икономика и стимулиране на инвестициите.

„Това е огромна програма, която има потенциал да мобилизира около 57 милиарда евро“, с 32 милиарда евро обезпечени средства и грантове от фонда за възстановяване, както и 25 милиарда евро от частния сектор, каза Мицотакис.

Това може да доведе и до създаването на 200 000 нови работни места, обясни още Мицотакис. Въпреки че през 2020 г. безработицата спадна от 30% на 16%, тя все още остава най-високата в Европа. Икономиката на Гърция се сви с 8,2% през 2020 г., добавяйки към кумулативния спад на брутния вътрешен продукт от около 25% по време на дълговата криза.

Зелени проекти

Повече от 37% от безвъзмездните средства ще бъдат насочени към зелени проекти, включително към свързването на гръцките острови, която е масивна програма за повишаване на енергийната ефективност за жилищни, търговски и публични сгради, интелигентно измерване, проекти за съхранение на енергия и развитие на инфраструктурата за електрически превозни средства.

Фондовете от програмата на ЕС Next Generation представляват значителна възможност за Гърция да осъществи допълнителни реформи, да инвестира в бъдещето и да разрасне икономиката си“, заяви DBRS Morningstar в доклад от 29 март, предупреждавайки, че „ще е необходим силен държавен ангажимент наравно с повишена административна способност, която да се справи ефективно с обема на средствата".

Планът на Гърция е да усвои фондовете до 2026 г.