Как да инвестираме през 2021 г.: купувайте акции с малки капитализации

По-силният долар и възстановяващата се икономика помагат на компании с малки капитализации

09:00 | 10 април 2021
Обновен: 10:02 | 10 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фондовият пазар отново се завърна в бичи режим. Индексът S&P 500 е над 4000 базисни точки и е почти рекордно висок, подобно на Dow Jones, който също е близо до рекорден връх. Въпреки това инвеститорите трябва да имат предвид и по-малките американски компании, докато продължават да залагат върху компании като Caterpillar, Chevron и GM, пише CNN Business.

Индексът Russell 2000 (RUT), който е дом на много американски компании с малка капитализация, досега бележи ръст с около 13% през 2021 г. Това е по-добре от ръстовете на индексите Dow, S&P 500 и доминираният от големите технологични компании Nasdaq, които регистрираха растеж между 6% и 9% тази година.

Акциите на по-малките компании започнаха да поскъпват в края на 2020 г., след като получиха сериозни удари по време на началото на пандемията Covid-19 в САЩ преди година и оттогава продължават да нарастват.

"Russell 2000 е постигнал най-добрите си тримесечни ръстове в историята", каза Меган Хорнман, директор на портфейлната стратегия в Verdence Capital Advisors, в скорошен доклад.

По-силният долар и възстановяващата се икономика помагат на компании с малки капитализации

По-малките компании също получават валутен тласък. Индексът на щатския долар, който измерва валутата спрямо другите световни валути, е нараснал с около 3% през 2021 г. и е близо до най-високите си нива от 2021 г. Важно е да се отбележи, че въпреки това, индексът все още е значително под рекорда си от 1985 г. 

Ако доларът продължи да расте, това би трябвало да е чудесна новина за местните потребителски компании и не толкова добра за водещите мултинационални компании, тъй като по-силният долар вреди на стойността на продажбите и печалбите, генерирани в чужбина.

Инвеститорите в по-малки компании се ориентират повече към икономически стойностните сектори като банки, енергийни и потребителски фирми, за разлика от секторите за растеж в областа на технологии и биотехнологии - тенденция, която се наблюдава и на по-големите пазари.