Как инвеститорите могат да правят пари от акции, докато спят?

Актуализирано проучване открива интересни закономерности на пазара в САЩ

07:46 | 6 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg

Ранното пиле не само рано пее, но и получава печалбите от пазара на акции, пише MarketWatch.

Това е така, защото повечето от ръстовете на индекса S&P 500 са регистрирани през нощта. Американският бенчмарк рядко се повишава, докато Нюйоркската фондова борса е отворена.

Това е констатацията от наскоро актуализирано проучване, озаглавено  “Market Return Around the Clock: A Puzzle”. Негови автори са Олег Бондаренко от Университета на Илинойс и Дмитрий Муравьев от Мичиганския университет.

Професорите анализират данните от търговията час по час за фючърсни договори S&P 500 E-mini в периода между 2004 и 2018 г. Ключово в случая е, че техните данни отразяват и търговията извън часовете, в които борсата е отворена. 

Според изследването и разглеждания в него период нетната възвръщаемост от индекса S&P 500, генерирана в часовете между 11:30 вечерта и 3:30 през нощта (източноамериканско време), е 7,6% средно годишно. През останалото време пазарът генерира средно 0,8% годишна загуба.

Този резултат е среден за търговските сесии в рамките на 14 години, като моделът не се проявава в рамките на всяка сесия. Все пак, по думите на Муравьев, моделът е значително устойчив. Една индикация за тази последователност: дори ако се премахнат 10 от тези 14 години, в които моделът е бил най-силен, той остава статистически значим през останалите четири.

Миналата година представляваше реален тест за този модел на пазара, като професорите установяват не само, че той се запазва през 2020 г., но и е по-силен отколкото средно през периода 2004-2018 г.

Какви са причините за съществуването на този модел?

Според Муравьев основната причина за промяната на ситуацията през деня и нощта е пазарната реакция спрямо несигурността. Той и неговият колега разглеждат историята час по час на индекса VIX, който измерва волатилността, и установяват, че фючърсите върху E-mini S&P са корелирани с него. Показателят отчита тенденция на спад, която започва около 11:30 часа източно време - точно около периода, в който фючърсите върху S&P 500 започват да поскъпват.

Защо обаче несигурността се понижава около 11:30 часа? Според специалиста това е времето, в което европейските инвеститори започват да търгуват и техните колективни действия помагат да се намали несигурността, която е растяла след затварянето на Нюйоркската борса предния търговски ден.

Едно от потвържденията за връзката между представянето на S&P 500 през нощта идва от дните преди ваканции в Европа. Тогава много от европейските трейдъри са по-малко фокусирани върху фондовия пазар, като моделът за промяна на индекса през нощта не се проявява.

Инвеститорите, които следват тази инвестиционна стратегия, трябва да имат предвид, че тя се проявява в много тъговски сесии. Те трябва да са подготвени да бъдат последователни и дисциплинирани при следването ѝ или да не се придържат изобщо към нея.

Имайки предвид тази информация, трейдърите все пак могат да решат, че добрият сън през нощта е по-ценен от печалбите от търговия по това време. Все пак изследването показва защо те не бива да са изненадани следващия път, когато видят, че S&P 500 се представя много по-силно през нощта, отколкото през следващия ден.

Материалът има информативен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.