Morgan Stanley: Рискът при акциите на Tesla е да не ги притежавате

Производителят на електромобили ще е сред най-големите печеливши от инфраструктурния план на Байдън, смата експерт на банката

21:31 | 7 април 2021
Обновен: 21:44 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска
Morgan Stanley: Рискът при акциите на Tesla е да не ги притежавате

Tesla ще спечели непропорционално от американския инфраструктурен пакет и инвеститорите в автомобилния сектор рискуват да изгубят, ако не притежават акции на компанията, посочва експерт на Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи насочването на 174 милиарда долара за развитието на екосистема от електрически превозни средства в страната, което може да даде на Tesla предимство пред традиционните производители и дори някои нови играчи, написа в бележка от сряда Адам Джонас. Въпреки това той предупреждава, че развитието може да се случи по нестабилен начин, донасяйки някои краткосрочни несигурности - различни спрямо съответната година.

„Това вероятно ще бъде усложнено от лабиринт от национални и местни закони, които ще предоставят предимства и недостатъци на различни производители на автомобили в зависимост от годината, която сте избрали да анализирате“, смята Джонас. И все пак в дългосрочен план „инвеститорите в автомобилния сектор са изправени пред по-голям риск да не притежават акции на Tesla в портфолиото си, отколкото ако притежават акции на компанията“, добавя той.

Ръководеното от Илон Мъск дружество, което безспорно е настоящ глобален лидер на пазара на електромобили, отчете изненадващо силни доставки през първото тримесечие на годината по-рано тази седмица, докато повечето производители в сектора се сблъскваха с недостиг на чипове, който доведе до затваряния на заводи. Въпреки това цените на акциите на Tesla се понижават с около 3% през годината. Книжата на компанията поскъпнаха със 743% през 2020 г.

Законопроектът на Байдън, който включва стимули за покупки, разработването на зарядна инфраструктура и подобрения на мрежата, би бил добър за Tesla, която има по-високи нива на производство на електромобили от повечето си конкуренти, смята Джонас.

Morgan Stanley има цел за цeната на акция на Tesla от 880 долара. Средните цели на анализаторите са за цена на акцията от 651 долара.

Материалът има информативен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.