Доставките на Tesla са далеч над очакванията през първото тримесечие

Производителят на електромобили планира да увеличи световните си доставки с повече от 50% през тази година

18:47 | 2 април 2021
Обновен: 18:52 | 2 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla заяви в петък, че е доставил около 184800 коли в световен мащаб през първото тримесечие на фона на увеличаващата се конкуренция, пише The Wallstreet Journal.

Доставките на производителя от Силициевата долина подобряват предишния си рекорд и бележат почти двоен ръст в сравнение със същия период миналата година, когато се наложи Tesla да ограничи дейността си заради пандемията. Доставките, които надскочиха очакванията на анализаторите, се повишават с около 2% спрямо последното тримесечие на 2020 г.

Производителят на електрически автомобили продаде близо 500000 превозни средства на клиенти в световен мащаб миналата година и очаква доставките да се увеличат с повече от 50% през 2021 г., въпреки че все още компанията не си е определила конкретна цел.

По-силната конкуренция от страна на Ford Motor Co. и Volkswagen AG, чиито изцяло електрически превозни средства навлизат на ключови пазари, увеличава натиска върху Tesla да ускори производството и да представи нови модели на пазара.

Средните очаквания на анализатори, анкетирани от FactSet, бяха за доставките на 68 хиляди автомобила на клиентите през първото тримесечие, което обикновено е най-слабото за годината. Прогнозата им беше намалена през последните седмици, тъй като производителите на автомобили се борят с глобалния недостиг на полупроводници, който принуди много компании да намалят производството си. Ford, например, обяви, че планира да остави затворени някои свои заводи поради оскъдните доставки на чипове.

През февруари Tesla временно спря дейност в своята фабрика във Фремонт, Калифорния, поради недостиг на части. Компанията също така предупреди за по-ниско производство през първото тримесечие на луксозния седан Model S и спортния автомобил Model X, тъй като работи върху нови актуализирани версии.

Доставките на автомобилите Model S and Model X са около 2020 през първото тримесечие. Tesla е продала вече общо около 182780 електромобила от моделите Model S и Model Y. 

Tesla заяви, че е е произвела около 180338 автомобила през първото тримесечие, всички те са Model 3s или Model Ys.