Илон Мъск има нова длъжност в Tesla - "техноцар"

Джером Гийен вече ще председателства разработването на тежкотоварния автомобил на Tesla

19:30 | 15 март 2021
Обновен: 19:30 | 15 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Илон Мъск не е типичният изпълнителен директор и сега той има нова длъжност, която да го докаже.

В декларация до Комисията за ценните книжа (SEC ) и борсите в понеделник Tesla разкри, че Мъск добавя титлата „техноцар на Tesla“ ("Technoking of Tesla"). В декларацията  се казва още, че главният финансов директор Зак Къркхорн е придобил титлата „майстор на монети“ ("Master of Coin"), предава CNN Business.

Всеки изпълнителен директор ще запази и стандартната си длъжност.

Мъск изпълняваше длъжността председател на Tesla, но бе лишен от тази титла през 2018 г. в споразумение със SEC заради измамни туитове. Той бе написал, че е „осигурено финансиране“, за да стане Tesla частна при 420 долара на акция, като всъщност само е провеждал дискусии и не е постигната твърда договорка за такова финансиране със саудитски държавен фонд за богатство.

Първоначално SEC се опита да му отнеме титлата главен изпълнителен директор, но се съгласи да му наложи глоба в размер на 20 милиона долара и условието да се откаже от титлата на председател, което сега заема Робин Денъм.

Странните промени в титлите засенчиха отделно съобщение, което разкри, че Джером Гийен, който е бил президент на автомобилното подразделение на Tesla, вече ще председателства разработването на тежкотоварния автомобил на Tesla.

Компанията работи върху електрически влекач, като първоначално обеща, че превозното средство ще бъде на разположение през 2019 г. През януари Мъск каза на инвеститорите, че "няма смисъл" да построи камиона точно сега, тъй като ще са необходими пет пъти повече батерии от автомобил на Тesla - но няма да бъде продаден за пет пъти повече пари. Батериите са значителна част от цената на електрическо превозно средство.

Докато Гийен бе официалния президент на Tesla, беше ясно, че Мъск е този, който ръководи автомобилните операции на компанията, в допълнение към ролята си на председател, главен изпълнителен директор и главен технологичен директор на ракетната компания SpaceX.

От самото начало на управлението си на Tesla Мъск се опитва да промени цялата автомобилна индустрия и да насочи света към използването на електрически превозни средства. Сред най-скорошните му ходове бе разкритието, че Telsa е закупила биткойни за 1,5 милиарда долара.

Сега Tesla е една от най-високо оценените американски компании от всякакъв вид и много по-ценна от всеки друг производител на автомобили.