Кои ще са следващите компании в S&P 500 с капитализация от над два трилиона долара?

Microsoft и Amazon са считани за лидери в надпреварата, но Tesla изостава

07:46 | 8 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Надпреварата за следващата компания от индекса S&P 500, която ще достигне пазарна капитализация от два трилиона долара, става все по-вълнуваща, като много пари са заложени по пътя, пише Yahoo Finance, като се позовава на Investor’s Business Daily.

Анализатори вече очакват следващите две компании от индекса, които да достигнат оценки от два трилиона долара, да са технологичните гиганти Microsoft и Amazon, показват анализи на данните на S&P Global Market Intelligence and MarketSmith.

Следвайки 12-процентния ръст в цените на акциите си от тази година (към 5 март, понеделник), Microsoft се нареди на второ място като най-високо оценявана компания в S&P 500. В началото на тази седмица тя достигна пазарна капитализация от 1,88 трилиона долара.

Надпреварата за оценка от два трилиона

Фактът, че две компании от индекса S&P 500 се насочват към капитализация от два трилиона долара е показателен, че технологичните компании движат пазара отново. Залогът е огромен, тъй като оценките на технологичните титани определят състава на най-популярния индекс - S&P 500.

Apple беше първата компания, която достигна оценка от два трилиона долара преди по-малко от година на 26 август, показват данни на S&P Global. Това означава, че на дружеството са му били необходими около две години да удвои капитализацията си, след като достигна оценка от един трилион долара на 3 август 2018 г. Отне около 40 години на Apple за достигането на оценка, измерваща се в трилиони долари.

Сега е ред на Microsoft. Анализатори смятат, че акциите на компанията ще достигнат цена от 275,97 долара в рамките на 12 месеца. Ако те са прави, това ще значи пазарна капитализация на компанията от 2,08 трилиона долара в рамките на година или по-малко. Цените на акциите трябва да се повишат с 10,8% спрямо нивото им към 5 април.

Това не са просто спекулации. Анализатори смятат, че цените на акциите на Microsoft ще се увеличат със 7,37 долара през фискалната 2021 г., която приключва през юни. Това е близо 28-процентен ръст спрямо същия период на 2020 г.

По пътя на Microsoft се насочва и Amazon. Според анализатори достигането на капитализация от два трилиона долара е само въпрос на време за компанията.

Специалисти очакват акциите на Amazon да поскъпнат с над 25% през следващите 12 месеца до 4043,5 долара на акция. Ако те се окажат прави, оценката на компанията ще достигне 2,04 трилиона долара за по-малко от година.

Това би била приветствана промяна от инвеститорите на Amazon. Книжата на компанията изостават през тази година, поевтинявайки с 1%, въпреки че индексът S&P 500 отчита 8,6-процентен ръст. Това е значително по-слабо представяне спрямо книжата на компаниите, които отдавна са лидери на пазара. Въпреки това Amazon се представя по-силно от Apple, чиито акции поевтиняват с 5% през годината.

Ами Tesla?

Анализаторите са много по-предпазливи относно акциите на производителя на електромобили Tesla въпреки силните данни за доставките. Очакванията са книжата на компанията да поевтинеят с над 10% до около 617,50 долара в рамките на 12 месеца. С тази цена на акциите оценката на Tesla би била 592,7 милиарда долара.

Като цяло се очаква Tesla да е седмото дружество в S&P 500 по капитализация в следващите 12 месеца. Прогнозите са Alphabet, Facebook и Berkshire Hathaway да имат по-високи оценки от нея в този период.

Надпреварата към капитализация от два трилиона долара все пак може да предостави много изненади.