Биткойн за Tesla: какви са предизвикателствата пред купувачите?

Предишни увеличения на цените оставиха хората недоволни от решенията си да използват биткойн за покупки

22:02 | 25 март 2021
Обновен: 22:05 | 25 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Съобщението на американския предприемач Илон Мъск, че биткойн вече може да бъде използван за покупката на електромобил на Tesla е главоблъсканица за притежателите на криптовалутата, пише Bloomberg.

Какво би се случило, ако цената на биткойн се удвои в рамките на година, след като потребител е използвал токени, за да си закупи автомобил? Или обратното - какво предстои в случай на колапс на пазара, подобен на този от 2018 г.?

Поддръжниците на биткойн обикновено препоръчват придържане към валутата без значение какво се случва, основно заради потенциала ѝ да се превърне в разплащателно средство в бъдеще. Забравете долара, паунда или еврото, посочват те.

Възможността да се закупуват електромобили на Tesla с биткойн може би представлява малка крачка към тази идея, но светът все още е далеч от изоставянето на долара като основна резервна валута.

Междувременно биткойн е все по-приеман от финансовите институции като отделен клас актив, с който може да се търгува. Въпреки че те може и да не очакват криптовалутата да замени фиатните пари, анализатори предвиждат, че цената ѝ ще се повиши над настоящото ниво от около 51 хиляди долара.

Предишни увеличения на цените оставиха хората недоволни от решенията си да използват биткойн за покупки. Миналия месец милиардерът Чамат Палихапития написа в Twitter, че съжалява за решението си да използва биткойни, за да плати имот за 1,6 милиона долара на езерото Тахо през 2014 г. Той е изчислил, че цената на токените към февруари би била 128 милиона долара.

Имайки предвид нарастващите противоречия, Bloomberg пита експерти относно мнението им за закупуването на Tesla с биткойни. Ето какво смятат те:

“За” плащанията с биткойн

“Най-простата причина за купуване е, ако искате да излезете от биткойн позициите си”, заяви Дан Херън, финансов съветник на Elemental Wealth Advisors.

“Може да е добро време за покупки, ако цената на биткойн се насочва към спад”, отбелязва той.

Оттеглянето от пазара може да не звучи привлекателно за поддръжниците на биткойн, които съветват токените да се държат на всяка цена. Но докато валутата поскъпваше по-рано през тази година миналите резултати, разбира се, не са показателни за бъдещето.

“Цената на биткойн е много волатилна”, посочва Франсис Копола, автор на “The Case for People’s Quantitative Easing”. “Тя се покачва леко, отстъпва леко и е бъркотия около нея”, отбелязва той.

Според Херън тези ценови движения могат да направят използването на биткойн за покупка на електромобил по-привлекателно за някои потребители.

“Може би криптовалутата се превръща в твърде волатилен актив за някои, което може да е идеална възможност да купят модела на Tesla, който винаги са искали”, отбелязва той.

“Против” плащанията с биткойн

Цената на биткойн е волатилна, но не може да се отрече тенденцията за растеж през последните няколко месеца. Междувременно автомобилите - дори тези на Tesla, имат тенденция за бързо поевтиняване.

“Запазете биткойн”, съветва Елеса Дадиани, брокер на криптовалути.

Според нея съобщението на Мъск сигнализира, че той може би има дългосрочна вяра в биткойн, която е дори по-голяма от тази към собствената му компания, чиито акции са известни с твърде високите си цени.

“Защо бихте се отказали от нещо ценно за сметка на нещо, което има по-малка стойност?”, пита тя.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.